Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez okoz feszültséget a forintpiacon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az intenzív jegybanki kamatcsökkentési várakozások szerepet játszottak abban, hogy mélyre süllyedtek a forintalapú államkötvényhozamok, ez pedig oda vezetett, hogy lényegében nullára olvadt a forintbefektetésektől elvárt kockázati prémium - ez okoz feszültséget a forint piacán a Portfolio szerint.

A nagyon intenzív jegybanki kamatcsökkentési várakozások fontos szerepet játszottak abban, hogy rendkívül mélyre süllyedtek a forintalapú államkötvényhozamok, ez pedig oda vezetett, hogy lényegében nullára olvadt a forintbefektetésektől elvárt kockázati prémium.

Ez az elmúlt két évben két periódusban is azt eredményezte, hogy a forint gyengülési hullámba keveredett, így most sem csodálkozhatunk azon, hogy ugyanez történt. A két alkalom közül az egyik esetén kamatot is emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a másik esetben pedig a kialakult helyzet megakadályozta a vágást.

Jelenleg az állampapírpiacon kialakult furcsa állapot, pontosabban feszültség két módon oldódhat fel. Az egyik esetben az MNB kényszerülhet arra, hogy lassítson a kamatvágási sorozaton, a másik esetben a piac "magától" feloldhatja a feszültséget.

Amint az MNB április elején tisztázta az unortodox monetáris politikai lépéseit, részben a piaci fellélegzés miatt újraindult a magyar állampapírok meredek hozamcsökkenési folyamata. Ezt persze segítette a globális kockázati étvágy, illetve a japán jegybank bejelentésének likviditásbőséget fokozó hatása is. Ezek elősegítették, hogy a magyar jegybanki alapkamat történelmi mélypontra (4,75 százalék) süllyedjen, amellyel párhuzamosan a forintalapú államkötvény hozamok az elmúlt 15 évben egyértelműen a legmélyebb szintre estek - írja a Portfolio.