eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ennyivel csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2013. februárjában 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a három héttel ezelőtt előzetesen közölt 1,4 százalékkal szemben. A munkanaphatástól megtisztított volumenindex kisebb, 1,1 százalékos forgalomcsökkenést jelez - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közölt adatokból.

A naptárhatástól megtisztított adatok a kiskereskedelmi forgalom csökkenésének lassulását jelzik a januári 2,6 százalékos visszaesés után.

Januárhoz képest 0,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene elsősorban a használtcikkek 6,1 százalékos valamint a csomagküldő - beleértve az interneteseket - szolgálatok forgalmának 5,0 százalékos havi emelkedése miatt, miközben élelmiszerekből 0,2 százalékkal kevesebb fogyott.

A naptárhatástól megtisztított éves adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes cikkeket forgalmazó boltok forgalma 2,6 százalékkal csökkent a januári 2,8 százalék után, míg a nem élelmiszer üzletek forgalma 0,4 százalékkal emelkedett az előző havi 3,0 százalékos zsugorodást követően.

A KSH STADAT tábláiból kiolvasható adatok szerint az élelmiszerkereslet mellett a bútorok és műszaki cikkek vásárlásának 5,6 százalékos, a vegyes iparcikkek forgalmának 4,5 százalékos és az üzemanyag fogyasztás 3,8 százalékos visszaesése okozta a csökkenést. Nőtt viszont az illatszerek (5,4 százalékkal), a használtcikkek (4,7 százalékkal), a ruházati termékek (1,1 százalékkal) és gyógyszerek és gyógyászati termékek (0,2 százalékkal) kereslete.

A kiskereskedelmi forgalom kiigazítatlan volumenindexei az élelmiszereladások szintén 2,6 százalékos csökkenése mellett, az iparcikkek forgalmának 1,0 százalékos csökkenését jelzi tavaly februárhoz képest. A kiigazítatlan adatok szerint a bútorok és műszaki cikkek forgalma 6,0 százalékkal csökkent, ami a múlt év közepe óta a legmérsékeltebb visszaesésnek számít. A csomagküldő forgalom 38,4, a használtcikk-eladás 5,4 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×