Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már nem csak a telefon, a szemüveg is okos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az okostelefon után itt a legújabb, forradalminak gondolt újítás az okosszemüveg - az ára jelenleg sok százezer forint.

Videófelvételt készít, meghatározza a GPS koordinátákat, kihangosítja a telefonhívást és egy mini projektorral egyebesen használója retinájára vetíti a képi információt - a futurisztikus berendezés az okos szemüveg - benne az akkumulátorral és minden szükséges vezeték nélküli kommunikációs eszközzel.

A Google a napokban jelentette be és adta postára első speciális szemüvegét, 1500 dollárért, átszámítva 300 ezer forintért kínálva a legújabb kütyüt, amit egyelőre csak egy szűk kör vehetett meg, a berendezésre azonban bárki írhat programot. A hírek szerint ellenszolgáltatás nélkül, pusztán a dicsőségért.

Az egyik boldog okosszemüveg tulajdonos gokartozás közben mutatja be, mire képes az új szerzeménye. A felvétel 720 pixeles, vagyis okostelefon minőségű, ám nagy előnye, hogy szinte észrevehetetlen, és viselőjének sem olyan kényelmetlen, mint egy sisakra erősíthető fejkamera.

Éppen ezért, mármint láthatatlanságáért aggódnak néhányan: idehaza a tollba épített kamera és mikrofon is büntetőeljárást von maga után, vagyis várhatóan az ujjbegy nagyságú, avatatlan szem számára szinte észrevehetetlen felvevőberendezés is okozhat gondokat használójának. A használó retinájára vetített kép a szerkezet hivatalos adatlapja szerint olyan élményt nyújt, mintha egy 25 colos nagy felbontású képernyőt nézne nagyjából két és fél méterről. A beépített fényképezőgép 5 megapixeles fotókat készít.

Az okosszemüveg összesen 12 GB adatot képes tárolni, s akkumulátora egy napig bírja - bár azt még nehéz meghatározni, hogy milyen használat mellett, hiszen a programok most készülnek. Erick Schmidt a Google igazgatótanácsának elnöke szerint az online világ bővülése megállíthatatlan.

Az Android fő üzenete az elterjedésében rejlik. Majdnem 800 millió működik jelenleg 160 országban, összesen 700 ezer program tölthető le rá, és napi 1,5 milliót adnak el belőle - ahogy az ára csökken, a számok úgy nőnek tovább.

Erick Scmidt szerint bár jelenleg egy online emberre két internetet nem használó jut, az évtized végére a Föld minden lakosa kapcsolódik majd az internethez.