Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Növekedhet a magyar befektetési ingatlanpiac forgalma az idén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Javult Magyarország megítélése a közép-európai régió ingatlanbefektetési piacán, így az idén megduplázódhat a tavalyi forgalom - derült ki a CBRE ingatlan-tanácsadó cég befektetési reggelijén, csütörtökön Budapesten.

Az ingatlanbefektetők az idén a stabil nyugat-európai régió - az Egyesült Királyság, a skandináv országok, Svájc és Németország - iránt táplálnak nagyobb bizalmat, de javul a megítélése a közép-európai régiónak, ezáltal a magyar piacnak is.

Amíg 2011-ben 620, addig tavaly csupán 121 millió eurót invesztáltak a magyar befektetési ingatlanpiacba, 2013-ra pedig 300 milliós forgalomra számítanak a CBRE szakértői. A javulást elősegíti az olcsóbbá és könnyebbé váló finanszírozás.

Marcus Berger, a CBRE közép-európai ügyvezetője megerősítette a térség javulására vonatkozó előrejelzéseket.

Tim O'Sullivan, a CBRE Magyarország ingatlanbefektetései vezetője pedig felhívta a figyelmet a magyar piacon lévő hasadásra: vagy a tökéletesen felszerelt, legjobb elhelyezkedésű budapesti irodákat és kereskedelmi ingatlanokat keresik, vagy pedig a kényszerértékesítést igyekeznek kihasználni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a bankok által "visszavett" ingatlanokat vásárolják meg akciós áron, de nem befektetési céllal, hanem azért, hogy a vevő maga használja azt.

Borbély Gábor, a tanácsadó cég elemzési és tanácsadási vezetője szerint az uniós pénzek által támogatott, alacsony fejlettségű magyar régiókban - mint például Nógrád megye - lesz érdemes 2013-ban a magánberuházóknak ipari tevékenységbe kezdeni, és ehhez akciósan ipari ingatlant vásárolni.

Jelenleg a cseh és a lengyel a két legaktívabb piac a közép-európai régióban, a nagy és zárt orosz piac mellett. Tavaly Varsó volt a második legkedveltebb befektetési célpont, ám az idén az ötödik helyre csúszott vissza, jelenleg London, München, Berlin és Párizs előzi meg.

Borbély Gábor úgy vélte, hogy az európai befektetési ingatlanpiacra jóval több tőke érkezik az idén, mint tavaly, de a magyar piacra jutó rész azért nehezen számszerűsíthető, mivel egyetlen plusz tranzakció is jelentős növekedésnek számít.