eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kína nagyvárosaiban még mindig emelkednek az ingatlanárak

Szinte minden nagyobb kínai városban nőttek a lakásárak márciusban, amit a szakemberek a kiszivárgott, majd bejelentett kormányzati szigorítások okozta piaci pezsgéssel magyaráznak.

A legfrissebb adatokat csütörtökön közölte az országos statisztikai hivatal. Ezek szerint a 70 vizsgált városból 68-ban mutatták ki az ingatlanárak emelkedését, míg egy hónappal korábban ez 66 városra volt jellemző.

A legnagyobb, "első körbe" tartozó városokban mérték februárhoz képest a legnagyobb mértékű drágulást is. Sanghajban 3,2 százalékosat, Sencsenben 2,8, míg Pekingben 2,7 százalékost. Egyedül a kelet-kínai Vencsouban mérséklődtek az árak.

Éves bázison összesen 67 városra jellemző az ingatlanárak emelkedése, míg februárban ez a szám még 62 volt.

A két csúcstartó Peking és a dél-kínai Kanton város, amelyekben 11,2 százalékos áremelkedést regisztráltak.

A hivatal vezető statisztikusa, Liu Csien-vej szerint a kormány közelgő korlátozó intézkedéseinek híre lázba hozta az embereket, és a kereslethullám hatására az ingatlanfejlesztők leállították kedvezményeiket, sőt helyenként megnövelték az árakat.

Peking és Sanghaj - központi ösztönzés hatására - március végével jelentette be a túlfűtött ingatlanpiac hűtését szolgáló csomagját. Ennek része, hogy az egyedülálló pekingi állandó lakosok, akik korábban nem vásároltak lakást, már csupán egyetlen lakás vásárlására jogosultak. A sanghaji vezetés pedig arról döntött, hogy megtiltják a bankoknak a hitelnyújtást olyan ügyfelek számára, akik harmadik vagy a feletti számú lakásukat kívánják megvásárolni.

Mindkét nagyváros a korábbinál nagyobb összegű előleg befizetését teszi kötelezővé a második lakás vásárlásánál. A két önkormányzat a jövőben ragaszkodni fog az ingatlaneladásokra alkalmazott 20 százalékos nyereségadóhoz.

A főváros ezzel egy időben azt ígérete, hogy 2013-ban 70 ezer szociális lakást épít. Sanghaj az idén 10 ezret készül átadni.

Egyes felmérések szerint Pekingben az idén január első felében a lakások négyzetméterenkénti átlagára meghaladta a 25 400 jüant (970 ezer forint). A nagyvárosok jelentős részében az elmúlt öt évben megduplázódtak a lakásárak. A központi kormány kezdeményezésére több önkormányzat is módosított az ingatlanpiac szabályozásán.

Megfigyelők szerint a piacon áprilistól már érezhető némi változás, s idővel az árak stabilizálódására lehet számítani. A második negyedévben az ingatlanberuházók is már érezni fogják a piaci mozgás hatásait, ami számukra várhatóan gyengébb eredményeket jelent.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×