Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az év végén megkezdik a Déli Áramlat szerbiai szakaszának építését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az év végén megkezdik a Déli Áramlat földgázvezeték szerbiai szakaszának építését - erősítette meg csütörtökön a Gazprom.

Az orosz állami gázóriás sajtószolgálatának az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint Alekszej Miller, a Gazprom elnöke Milan Bacevic szerb szakminiszterrel az orosz-szerb energetikai együttműködésről folytatott megbeszéléseket Moszkvában.

A közlemény szerint a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának előkészítése gyorsabban halad a tervezettnél, így már az idén elkezdhetik az építést. Eredetileg jövőre indult volna a beruházás.

Az Ivica Dacic szerb miniszterelnök vezette belgrádi kormányküldöttség kedden érkezett Moszkvába. A kormányfőt szerdán fogadta Vlagyimir Putyin orosz államfő, és Dacic tárgyalt Dmitrij Medvegyev kormányfővel is. A megbeszéléseken elhangzott, hogy Oroszország kész teljes mértékben finanszírozni az Európa több országán keresztül, így Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat földgázvezeték szerbiai szakaszának megépítését.

Az orosz támogatást Szerbia a területén létesítendő csővezetéken keresztül átmenő földgáz tranzitjáért járó díjból téríthetné vissza - közölte Alekszej Miller szerdán. Azt is elmondta, hogy a Déli Áramlat szerb szakasza 1,7 milliárd euróba kerül.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök nagyon korrektnek nevezte az orosz ajánlatot és azt mondta, hogy decemberben elkezdik az országuk területén átmenő csővezeték építését.

A Gazprom arról is tájékoztatott, hogy az idén márciusban 10 évre szóló szerződést írtak alá Szerbiával. Az orosz gázcég eszerint a délszláv országnak évente legfeljebb 1,5 milliárd köbméter földgázt szállít.

A Déli Áramlat gázvezeték a Fekete-tenger partján fekvő Anapától indul, és Ukrajna kikerülésével a Fekete-tenger alatt, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba szállít gázt. A vezeték egy mellékágon szállítana földgázt Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is, utóbbiba Szerbián keresztül.

A Déli Áramlat megépítésében az orosz Gazprom 50, az olasz ENI 20, a francia GDF és a német BASF-Wintershall energia- és gázcég 15-15 százalékban vesz részt. Az Oroszországból kiinduló földgázvezeték az évi 63 milliárd köbméteres éves teljesítményt 2018-ra érné el. Az első szállítás 2015 végén indulhat meg.

A gázvezeték építését tavaly december 7-én Anapában ünnepélyesen indították el az orosz államfő jelenlétében.