eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Varga Mihály: Magyarország számíthat Németországra

Magyarország továbbra is számíthat Németországra és a német vállalkozások befektetéseire - összegezte csütörtöki berlini tárgyalásainak tapasztalatait Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magyar újságíróknak.

A tárcavezető elmondta: első hivatalos külföldi útja a német fővárosba vezetett, hiszen Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok töretlenek, és a következő időszakban közös programok, egyebek mellett energiahatékonysági projektek indulhatnak.

A német vállalkozások megtalálják a számításukat Magyarországon, ezt mutatja a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legutóbbi felmérése is, amely német vállalkozások 73 százaléka ismét Magyarországot választaná, ha újra kellene dönteni arról, hogy hol végezzenek beruházást - tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály Berlinben megbeszélést folytatott többek között Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel és Lars-Hendrik Röllerrel, Angela Merkel gazdaságpolitikai főtanácsadójával, Stefan Kapfererrel, a gazdasági minisztérium államtitkárával, valamint a német iparszövetség (BDI) és a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) több vezetőjével és nagyvállalatok képviselőivel.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: tárgyalópartnerei mind arra számítanak, hogy az euróövezetben stabilizálódik a helyzet. Ez javíthatja a kilátásokat, hogy a magyar gazdaság az idén növekedésnek indul, és a tervezettnek megfelelően alakul az államháztartási hiány, ami azt jelentheti, hogy Magyarország júniusban kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Varga Mihály a német pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélésével kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország támogatja a berlini vezetést abban a törekvésében, hogy az offshore területeken történő tőmegmozgásokról szóló adatok eljussanak az illetékes nemzeti hatóságokhoz.

A magyar gazdaságpolitika kiszámíthatóságával kapcsolatban felmerült német bírálatokkal és kívánságokkal összefüggésben újságírói kérdésre elmondta: "természetesen a kényes kérdéseket sem söpörtük szőnyeg alá", és szó esett olyan tapasztalatokról, amelyeket a német vállalkozások "nehezen tudtak értelmezni". Hozzátette: tárgyalásain hangsúlyozta, hogy a kormány célja a termelés ösztönzése, de nyitott az infrastruktúra és a szolgáltatói szektor területét érintő problémák tisztázására is. Ezeken a területeken a kormány úgy véli, hogy "a közösségi érdekérvényesítés hatékonyabb formájára van szükség", és ezért több panasz merülhet fel a cégek részéről, mert úgy érezhetik, hogy az "állam egyfajta konkurencia számukra" - mondta a miniszter.

Az ágazati különadókkal kapcsolatban Varga Mihály az MTI kérdésére elmondta: tárgyalásain megfogalmazódtak felvetések a különadókról, hiszen minden vállalkozás szeretne kevesebb adót fizetni. E felvetésekkel kapcsolatban tárgyalásain kifejtette: a kormány a jövedelem helyett a fogyasztásra helyezi az adózás hangsúlyát, és úgy véli, hogy csökkenteni kell a munkát terhelő adókat. A német vállalkozások így "kedvezőbb terepre érkeznek", a különadók egy részét pedig 2013-ban kivezetik, ugyanakkor egy másik részét az adórendszer szerves részévé teszik.

A német pénzügyminisztérium és a gazdasági minisztérium, a kancellária, a BDI és a DIHK sajtóosztályán az MTI-vel egyaránt azt közölték, hogy a magyar nemzetgazdasági miniszterrel tartott találkozón munkamegbeszélést folytattak, és ennek tartalmáról nem adnak tájékoztatást.

Varga Mihály német vállalatok - köztük a Daimler, a Hochtief és a Siemens - képviselőivel egy munkaebéd keretében találkozott, amelynek sajtónyilvános részén kifejtette: "az elmúlt három év talán nem volt hiábavaló", de a sikerre "nincsen teljes körű garancia". Sok minden függ attól, hogy mi történik Európában, és "a stabilizációs eredmények nagyon hamar el fognak tűnni, ha nincs a gazdaságban növekedés", ezért 2013 és 2014 legfontosabb feladata a növekedés beindítása.

A gazdasági növekedési beindítása azonban "egyedül nem megy", nem elég hozzá a jogszabályi környezet átalakítása. Az is kell, hogy stabilitás és kiszámíthatóság legyen az országban, és a vállalatok elhiggyék, hogy érdemes befektetni, mert a profitkilátások jók lesznek - hangsúlyozta a Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×