Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gazdasági és energetikai témák Áder János és a horvát kormányfő tárgyalásán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdasági, mindenekelőtt az energetikai együttműködésről, valamint európai uniós kérdésekről tárgyalt Áder János köztársasági elnök csütörtökön Zágrábban Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel.

A megbeszéléseken érintették a Krk-szigeten tervezett LNG- vagyis cseppfolyósgáz terminállal, illetve a két ország gázhálózatának összekapcsolásával kapcsolatos lehetőségeket - tájékoztatta Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI tudósítóját.

A köztársasági elnök ezután Josip Lekóval, a horvát törvényhozás (szábor) elnökével találkozott. Munkaebédjükön szót ejtettek a két ország közötti turisztikai kapcsolatokról, Magyarországról ugyanis évente több mint 300 ezer turista keresi fel az Adriai-tenger partját - mondta el a sajtóigazgató.

Hozzátette, hogy a szábor elnöke köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet a magyar parlament nyújtott a horvát törvényhozás számára az uniós csatlakozási felkészüléshez.

A magyar államfő megkoszorúzta Antall József egykori miniszterelnök mellszobrát az új-zágrábi városrészben. Az ünnepélyes eseményen a horvátországi magyar szervezetek sok képviselője volt jelent, akikkel Áder János rövid kötetlen beszélgetést folytatott.

Áder János államfőként először látogatott Horvátországba, de meghívójával, Ivo Josipovic köztársasági elnökkel nem ez volt az első találkozója. A két államfő a múlt év novemberében a pécsi Horvát Napon tartott először megbeszélést.

A mostani találkozókon nagy hangsúllyal szerepelt: Horvátország július 1-jén 28. tagállamként csatlakozhat az Európai Unióhoz. Áder János tárgyalópartnerei köszönetüket fejezték ki annak kapcsán, hogy Magyarország mindvégig kiemelten támogatta Horvátország felvételét, a jelenlegi tagállamok közül pedig Magyarország ratifikálta elsőként a csatlakozási szerződést.