eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gazdasági és energetikai témák Áder János és a horvát kormányfő tárgyalásán

A gazdasági, mindenekelőtt az energetikai együttműködésről, valamint európai uniós kérdésekről tárgyalt Áder János köztársasági elnök csütörtökön Zágrábban Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel.

A megbeszéléseken érintették a Krk-szigeten tervezett LNG- vagyis cseppfolyósgáz terminállal, illetve a két ország gázhálózatának összekapcsolásával kapcsolatos lehetőségeket - tájékoztatta Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI tudósítóját.

A köztársasági elnök ezután Josip Lekóval, a horvát törvényhozás (szábor) elnökével találkozott. Munkaebédjükön szót ejtettek a két ország közötti turisztikai kapcsolatokról, Magyarországról ugyanis évente több mint 300 ezer turista keresi fel az Adriai-tenger partját - mondta el a sajtóigazgató.

Hozzátette, hogy a szábor elnöke köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet a magyar parlament nyújtott a horvát törvényhozás számára az uniós csatlakozási felkészüléshez.

A magyar államfő megkoszorúzta Antall József egykori miniszterelnök mellszobrát az új-zágrábi városrészben. Az ünnepélyes eseményen a horvátországi magyar szervezetek sok képviselője volt jelent, akikkel Áder János rövid kötetlen beszélgetést folytatott.

Áder János államfőként először látogatott Horvátországba, de meghívójával, Ivo Josipovic köztársasági elnökkel nem ez volt az első találkozója. A két államfő a múlt év novemberében a pécsi Horvát Napon tartott először megbeszélést.

A mostani találkozókon nagy hangsúllyal szerepelt: Horvátország július 1-jén 28. tagállamként csatlakozhat az Európai Unióhoz. Áder János tárgyalópartnerei köszönetüket fejezték ki annak kapcsán, hogy Magyarország mindvégig kiemelten támogatta Horvátország felvételét, a jelenlegi tagállamok közül pedig Magyarország ratifikálta elsőként a csatlakozási szerződést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×