Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A forint látványos erősödést tud felmutatni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A forint többször megpróbált a 300-as szint alá jutni az euróval szemben, de csak péntek estére sikerült ez neki. Közben a forint- és devizaalapú államkötvény-hozamaink süllyedtek, illetve az ország csõdkockázati megítélése is javult.

Az MNB növekedési hitelprogramjának csütörtöki bejelentése kezdetben hektikus forintmozgást okozott, azóta viszont stabilitás köszöntött a forintpiacra, noha külföldön részben az észak-koreai katonai konfliktus veszélye, részben a gyenge amerikai makroadatok jókora hangulatromlást, illetve piaci kilengéseket váltottak ki - írja a Portfolio.

A kedvezőtlen tengerentúli munkaerőpiaci adat negatív hangulatot váltott az amerikai részvénypiacon és egyúttal hatására gyengülésnek indult a dollár az euróval szemben. A friss adatok ugyanis arra utalnak, hogy a Fed pénznyomtatása tartósan fennmarad, ami negatív a dollár megítélése szempontjából.

Ez a devizapiaci irányváltás mozgathatta meg péntek délután a lengyel zloty és a forint árfolyamát is az erősödés irányába.

Az esti órákban újabb erősödési hullám érte el a forint piacát. Az euróval szembeni jegyzések így a 299-es szint alá süllyedtek. A hazai fizetőeszköz árfolyama a 298,82-es szint környékén fejezi be a mozgalmas hetet.

A forint erősödése amellett következett be, hogy az amerikai tőzsdék veszteséget szenvedtek el a pénteki kereskedésben a várakozásoknál lényegesen rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok miatt.

A forint így az igencsak mozgalmasra sikeredett héten összességében látványos erősödést tud felmutatni: a múlt pénteki 304 feletti szintről 299 alá erősödött.