eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Dalkia

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött pénteken a magyar kormány és a a francia tulajdonú Dalkia Energia Zrt.

A megállapodást Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Gérard Bourland, a Dalkia Energia Zrt. vezérigazgatója írta alá Budapesten.

Szijjártó Péter az aláírást követően azt mondta, hogy a megállapodás a sikeres magyar-francia gazdasági kapcsolatok bizonyítéka, a kölcsönös előnyökön és a tiszteleten alapul.

Gérard Bourland magyarul elmondott beszédében kiemelte: a megállapodás erősíti eddigi stratégiájukat, és elismeri szakembereik tudását.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig 17 stratégiai megállapodást kötött a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatokkal, a most aláírt a tizennyolcadik.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Dalkia cég Európában egyedülálló technológiai újítást hozott Magyarországra. Példaként említette, hogy Pécsett a modern kornak megfelelő technológiával váltja ki a régit, a helyiektől származó megújuló energiaforrásból, biomasszából fenntartható módon biztosítja az energiát a távhőrendszer számára az új beruházásával, amely az energiafüggetlenség irányába mutat.

A stratégiai együttműködési megállapodás a kis- és középvállalatoknak is lehetőséget ad, mert az erőmű üzemeltetéséhez szükséges biomasszát a pécsi környéki gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozások szállíthatják - jelentette ki az államtitkár.

A francia cégeknek nagy szerepük lesz abban, hogy a magyar gazdaság teljesítménye növekedjen - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette: Franciaország a negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, illetve a francia cégek 10 milliárd euró összértékű magyarországi beruházásaikkal a negyedik legnagyobb befektetők. Magyarországon 350 francia cég működik és 70 ezer embert foglalkoztat.

Gérard Bourland köszöntőjében kiemelte: vállalatuk húsz éve szolgáltat energiát magyar megrendelőknek, és legfontosabb partnereikkel 2030-ig szóló megállapodással rendelkeznek. A Magyarországon náluk dolgozó 600 munkatárs átlagban 16 év szolgálati időt tölt el. A Dalkia Magyarországon 250 telephelyen van jelen, eddig 65 milliárd forintot fektetett be, és tavaly 600 millió forint helyi adót fizettek be 70 településen.

A vezérigazgató szerint a kormánnyal kötött megállapodás a párbeszéd új formáját teremti meg számukra.A Dalkia Energia Zrt. a korábbi Prometheus Tüzeléstechnikai Rt. megvásárlásával 1992 óta van jelen a magyar piacon, a cégcsoport tavalyi árbevétele 42,1 milliárd forint, adózott eredménye pedig 1,59 milliárd forint volt.

A Dalkia Energia három jelentősebb erőművében - a pécsi Pannonpower, a Dorogi Erőmű és a budapesti Kőbányahő - magas hatásfokú földgáztüzelésű blokkok és megújuló energiát - biomasszát - felhasználó egységek működnek.

A vállalat legújabb, 24 milliárd forintos beruházása keretében valósította meg pécsi biomassza fejlesztését, melynek eredményeként Közép-Kelet-Európa egyik leghatékonyabb biomassza erőműve kezdi meg hamarosan működését a dél-dunántúli városban.

A jelenlegi próbaüzem befejezése után Pécsett valósul meg először a gyakorlatilag 100 százalékban megújuló energiaforrásokon alapuló, "zöld" távhő.

A cégcsoport országosan mintegy 67 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel távhőenergiát. A cég jelenleg 50 hazai önkormányzati létesítményt, 85 állami és középületet, 46 egészségügyi intézményt és 15 ipari ügyfelet lát el energiával.

A Dalkia Energia éves hőenergia-termelése meghaladja az 5000 terajoule-t, és évente több mint 600 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 44 gázmotorból álló, összesen mintegy 65 megawatt kapacitású országos rendszert is üzemeltet.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×