Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos konfliktusokat okozhat Magyarországon a vízhiány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár már húsz év múlva súlyos konfliktusokhoz vezethet Magyarországon a vízhiány - hívja fel erre a figyelmet az öt regionális vízszolgáltató által indított kampány, melynek célja a fogyasztók tudatosságra nevelése. Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta: egy kis odafigyeléssel évente 76 millió köbméter vizet óvhatunk meg.

A víz fontos természeti kincs, és ennek megfelelően kellene vele bánni. A víz egy kicsit háttérbe szorult, évtizedeken keresztül ugyanis az ivóvízrendszerek fejlesztése volt az elsődleges, a szennyvíztisztítók építése nem kapott figyelmet. Ezek miatt szennyeződött valamennyire a környezetünk, amihez az is hozzájárult, hogy korábban a szakma nem volt teljes mértében tudatában annak, hogy a szennyvíz esetében mik azok a határértékek, amelyeket a természetes vízfolyások képesek még tolerálni - mondta el az InfoRádió kérdésére Ritter Gézáa, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója.

A korábban megállapított határértékek kissé talán megengedők voltak - tette hozzá a vezérigazgató. Hozzátette: mára ezek a szabályzók beálltak a szükséges szintre és az is pozitívum, hogy sok szennyvíztelep létesült.

Nagyon fontos lenne, hogy a lakosság tudatosabban gondolkozzon, és pazarlás helyett csökkentse vízfogyasztását. Egy csöpögő csap, amelyet nem javíttatnak meg azonnal, naponta akár 170 liter víz elpocsékolását okozhatja egyetlen háztartásban. Hasonló veszteségeket okoz például a mosogatásnál folyamatosan folyatott víz.

Ebből a szempontból a tudatformálásnak óriási a szerepe, a mostani kampány azt a célt szolgálja, hogy elindítsa a szükséges folyamatokat..

Hanganyag: Seres Gerda