eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Continental AG

A befektetés-ösztönzés keretében a kormány kiemelten támogatja a járműipart és az elektronikát, továbbá az ezekben megvalósuló kutatás-fejlesztést, és a Continental mindkettőben érintett - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Vácon, a német céggel aláírt stratégiai együttműködési megállapodás alkalmából.

Varga Mihály hangsúlyozta, a kormány a munkahelyteremtéssel a gazdasági növekedést segíti elő, és a kölcsönös bizalom alapján kiszámíthatóságot garantál a befektetőknek. A régióbeli befektetés azért előnyös az erre vállalkozó cégeknek, mivel alacsonyabb költséggel tudják a nyugat-európai minőségű termékeket előállítani.

A kormány konzultációt folytat majd a továbblépés lehetőségéről, az innovációról és a képzésben való részvételről a Continentallal - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a gazdasági növekedés kétötödét adják a külföldi befektetők, közöttük is elsősorban a németek. Minden hatodik munkahelyet a német befektetők teremtik meg Magyarországon. A miniszter méltatta a bizalmat és a párbeszédet a kormány és a már letelepedett külföldi cégek között.

A Continental - a mostani megállapodás keretében - együttműködik a termékfejlesztésben a magyar kutatóhelyekkel, elkötelezte magát új munkahelyek teremtésére és a beszállítói kör bővítésére - mondta Heinz-Gerhard Wente, a Continental igazgatóságának tagja, az autóipari termékeket előállító ContiTech divízió elnöke az aláírás előtt.

Nagy Mihály, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. vezérigazgatója arról beszélt, hogy cége nevében maga kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a stratégiai megállapodás megkötését.

A stratégiai együttműködési megállapodás megkötésével együtt felavatták a ContiTech Fluid Automotive Kft. új, 3300 négyzetméteres csarnokát a váci telephelyen.

Egyelőre a csarnok egyharmadán folyik termelés, itt üzemanyagtöltőket gyártanak személykocsikhoz, illetve automata fémmegmunkálókat telepítettek az új helyre. Fokozatosan az új csarnokba telepítik az üzemanyagtöltő rendszerek gyártását, rövidesen egész Európában már csak itt gyártják ezeket - mondta Nagy Mihály vezérigazgató. A Ford, a BMW, a VW, az Audi, a Mercedes, sőt a Rolls-Royce is tőlük vásárolja ezt a részegységet.A Continental Magyarországon 5900 főt alkalmaz. A vállalatcsoport Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán és Budaörsön állít elő termékeket, illetve fejleszt szoftvereket.

A Continental Automotive Hungary Kft. Budapesten és Veszprémben tevékenykedik, mintegy háromezer embernek ad munkát. A fővárosi gyár termékpalettájában fékrendszerek, komfort- és karosszériaelektronikák, elektronikus menetstabilizáló rendszerek, hibrid meghajtó rendszerek elektronikai vezérlőegységei, alvázelektronika, olajszenzorok szerepelnek. A veszprémi üzemben, és fejlesztő központban az elektronikus vezérlésű fékrendszerek - ABS, ESC - és azok komponenseinek fejlesztését végzik, de gyártják is ezeket.

A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. két - makói és váci - telephellyel rendelkezik. A vállalat fő profilja a hűtő-fűtő gumitömlők gyártása és értékesítése az autóipar valamint a kamiongyártók számára, de a váci telephely 2010 óta üzemanyag tömlő gyártással is foglalkozik.

A szegedi telephelyen a ContiTech Rubber Industrial Kft. két fő terméket állít elő: szövetbetétes szállítószalagokat elsősorban a bányaipar számára és olajipari és egyéb felhasználású gumitömlőket.

Nyíregyházán a Phoenix Légrugó Technológia Kft. több mint 200 munkatárs segítségével légrugó rendszereket gyárt tehergépkocsikhoz és utánfutókhoz valamint ipari és sínhez kötött járművekhez.

A Continental-Caoutchouc und Gutta-Percha részvénytársaságot 1871-ben Hannoverben kilenc helyi bankár és gyáriparos alapította meg. Akkor a Continental alaptőkéje mintegy 300 ezer tallér volt, mai vásárlóereje hozzávetőlegesen 6,3 millió eurót tesz ki. A vállalat törzstőkéje jelenleg 512 millió euró, amely több mint 200 millió névérték nélküli részvényre oszlik a 2010. év végi állapot szerint.

Tavaly a válság ellenére 52 százalékkal 1,9 milliárd euróra nőtt a Continental Corporation nyeresége, miközben az árbevétel 7,3 százalékkal 32,7 milliárd euróra emelkedett - közölte március elején a német abroncs- és gépkocsiipari alkatrész gyártó vállalat.

Elmar Degenhart, a Continental vezérigazgatója az idei év indulását tekintve óvott az optimizmustól, az első negyedévben a bevétel 1-3 százalékos csökkenésére lehet számítani. A második félévben azonban fellendül az üzletmenet, és az év egészében várhatóan 5 százalékkal nő a forgalom - mondta.

A konszern 2010-ben már 45 ország 193 helyszínén állított elő terméket.

A munkavállalói létszám 1990 és 2012 között 51 ezer főről 170 ezerre emelkedett. Míg az 1990-es évek elején az 51 ezer foglalkoztatott nagyjából egyenlő arányban oszlott meg Németország és a világ más részei között, addig ma a 170 ezer fős munkavállalói létszám "csak" mintegy 30 százaléka német.

A cégjegyzék adatai szerint a Continental Automotive Hungary Kft. árbevétele 2011-ben 87,7 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye 2,6 milliárd forint volt. A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. árbevétele 42,6 milliárd, eredménye 3 milliárd forint volt. A ContiTech Rubber Industrial Kft. mérlege nulla árbevétel mellett 1,8 millió euró mérleg szerinti nyereséget mutatott 2011-re, a Phoenix Légrugó Technológia Kft. pedig 8,1 milliárd forintos árbevétel mellett 1,6 milliárd forint nyereséget ért el.

A Continental csoport teljes magyarországi árbevétele tavaly 1 milliárd 45 millió euró volt, ebben már szerepel a Continental Hungária Kft. gumiabroncs eladása is. Az elmúlt 8 évben 334 millió eurót ruházott be a Continental Magyarországon, az idei beruházási terv 50 millió euró, amelyből mintegy 300 új munkahely jön létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×