eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az euróövezet valamennyi bankját felügyelheti az EKB

Az euróövezetben működő valamennyi bank, mintegy 6 ezer pénzintézet felügyeleti szerve lehet az Európai Központi Bank (EKB) az Európai Bizottság (EB) tervei szerint - fejtette ki egy pénteki lapinterjúban Michel Barnier, a brüsszeli bizottság belső piacért és szolgáltatásokért felelős tagja. Németország, az övezet legnagyobb tagja ellenzi a tervet.

Michel Barnier a Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúban kifejtette: a bizottsági terv szerint az új bankfelügyeleti rendszer fokozatosan állna fel. Az EKB 2013 elejétől azokat a bankokat felügyelné, amelyek igényelnek forrást az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) pénzalapjától, majd 2013 júliusától az úgynevezett rendszerszintű jelentőséggel bíró bankok is az EKB felügyelete alá kerülnének. A folyamat 2014-ben zárulna le, amikor a frankfurti intézmény felügyeleti jogköre az övezet összes bankjára kiterjedne. Önkéntes jelleggel az övezeten kívüli, de uniós illetőségű bankok is az EKB felügyelete alá helyezhetik magukat - tette hozzá.

A német kormány szerint csak a legnagyobb, rendszerszintű jelentőségű bankok gazdálkodásának ellenőrzését kellene az EKB-ra bízni, a többi társaságot pedig a nemzeti hatóságok felügyelete alatt kellene hagyni. Michel Barnier a német felvetést elutasítva kifejtette: viszonylag kis bankok is okozhatnak óriási gondokat. A brit Norhern Rock, a belga Dexia és legutóbb a spanyol Bankia példája is azt mutatja, hogy a nem a legnagyobbak közé tartozó bankok miatt is szükség lehet "roppant nagy állami mentőakciókra". Hozzátette: mindenképpen el kell kerülni, hogy a példák sora tovább bővüljön, ezért nem csak a vezető bankokat, hanem az egész szektort az EKB felügyelete alá kell helyezni.

Barnier szerint a megoldás egyik előnye, hogy a rászoruló bankok közvetlenül az ESM-hez fordulhatnak segítségért, és nem kell közbeiktatni az adott tagállam kormányát, ami hozzájárulhat az államkötvény-piaci folyamatok normalizálásához.

Az EB hivatalosan szeptember 12-én ismerteti a javaslatot. A bizottsági tervhez az euróövezeti tagállamok és az Európai Parlament támogatását is meg kell szerezni.

Németországban a kormány mellett a bankszektor számos szereplője is elutasítja a javaslatot. Stephan Götzl, a bajorországi takarékszövetkezetek érdekképviseletének elnöke például egy pénteki nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a rendszer csak a bürokráciát és az EKB hatalmát növelné.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×