eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Győri Enikő: Rendkívüli uniós csúcs lesz a többéves költségvetésről

Rendkívüli uniós csúcsértekezlet lesz novemberben a többéves, 2014 és 2020 közötti időszakra szóló közös költségvetésről - mondta Győri Enikő külügyi államtitkár, aki csütörtökön Nicosiában részt vett a témáról rendezett nem hivatalos tanácskozáson.

A ciprusi soros elnökség által összehívott megbeszélésen egyértelmű többség alakult ki amellett, hogy ne csökkentsék ebben az időszakban a kohéziós célokra szolgáló összeget, amint azt az előterjesztő ciprusi elnökség egy új tervezetben javasolta. Nemcsak a "kohézió barátai" nevű, 15 fős országcsoport, hanem mások is bírálták, hogy az elnökség minden költségvetési fejezetben csökkentést akar. Ezen az egyeztetésen "az egyértelmű többség elutasította a főösszeg csökkentését, de nem lehet megjósolni, mi lesz a végeredmény" - mondta az államtitkár.

Felszólalásában elmondta, hogy "Magyarország a saját rossz tapasztalatából tudja, hogy a fűnyíró elv alapján végrehajtott csökkentés gazdaságpolitikailag értelmetlen". Ezért Győri Enikő szorgalmazta, hogy "az unió tartsa magát ahhoz, amit az Európai Tanács elhatározott, azaz hogy a költségvetésnek a foglalkoztatás növelésére, versenyképességre és a konvergenciára kell koncentrálnia". Az elnökség mostani javaslata ezt nem tartalmazza - jegyezte meg.

Magyar szempontból komoly előrelépés viszont, hogy a javaslat szerint a kohéziós pénzeket a legszegényebb országokra kell koncentrálni. "Ez most jelent meg a javaslat szövegében" - mondta az államtitkár.

A hozzászólásában bírálta azt az elképzelést, hogy egy-egy ország GDP-jének 2,5 százalékában korlátozzák a neki adható fejlesztési forrást. Magyarország ezzel "nagyon jelentős forrásveszteséget szenvedne el", ráadásul az Európai Bizottság "egy olyan képletet használt a makrogazdasági előrejelzésben, amely számunkra rossz eredményt hozna ki. Ezt nagyon elfogadhatatlannak tartjuk" - mondta Győri Enikő.

Az államtitkár a tanácskozáson szólt a közös agrárpolitika fontosságáról, arról, hogy ezt Magyarország szeretné megőrizni. "Egészséges és elegendő élelmiszerre szükség van az unióban, és erre áldozni kell" - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint az egyeztetés nagyon apró lépésekkel halad, éles viták voltak például a költségvetés felépítéséről, de egyetértés volt abban, hogy a menetrendet tartani kell a kiszámíthatóság miatt, s hogy a szükséges jogszabályokat időben el lehessen fogadni mind európai uniós, mind tagállami szinten. Ha decemberben sikerül lezárni a vitát, akkor ezt el lehet végezni, de ha kifutunk az időből, akkor "a dominó borulhat, és nagyon nehéz lesz elérni, hogy minden építőkocka a helyére kerüljön" - mondta Győri Enikő.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×