Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fazekas Sándor: A termelők érdekében való fellépés nem tilos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dinnyeügyben az áruházláncok, a termelők, az érintett szövetségek és a minisztérium részvételével folytatott tárgyalás célja a magyar termelők védelme volt; a nemzeti termelők érdekében való fellépés pedig nem tilos, sőt bevett gyakorlat a világ minden táján - válaszolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Mesterházy Attila (MSZP) országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé csütörtökön.

A miniszter azt írta: "arról pedig, hogy a fent említett egyeztetésen kialakított szóbeli egyezség kartellnek minősül-e, kérdezzék meg vidéken azokat a gazdákat, akiknek az érdekében ez a tárgyalás lezajlott". Megjegyezte azt is, hogy ősztől a magyar almatermelők érdekében is promóciós kampányokat folytat majd a tárca.

Az MSZP frakcióvezetője kérdésében azt firtatta, hogy Fazekas Sándor Budai Gyula államtitkárnak még a nyílt törvénysértést is megengedi-e? Ön szerint a hatáskörét túllépő államtitkárt nem kell "elszámoltatni"? - teszi fel a kérdést az ellenzéki politikus.

A tárgyalásoknak két fontos célja volt - jegyzi meg a miniszter. Egyrészt, hogy a minőségi magyar dinnyét az áruházláncok tisztességes, a tavalyi szintet legalább elérő áron árulják, másrészt hogy az import dinnyét ne akciózzák olyan árszintre, hogy az a magyar termelőket ellehetetlenítse.

A minisztériumot képviselő Budai Gyula államtitkárnak a mindegyik fél számára elfogadható konszenzus kialakítása volt a feladata, amely feladatának eleget is tett - szögezi le.

A miniszter sajnálatosnak nevezi, hogy az előző 8 év szocialista kormányai "nemcsak hogy nem támogatták a magyar mezőgazdaságot, a magyar termelőket, hanem a multiknak kedveztek velük szemben". Ahelyett, hogy szankció nélkül etikai kódexeket írtak számukra, konkrét intézkedéseket kellett volna hozni, megállapodásokat kellett volna kötni a termelők érdekében - hangsúlyozza.

A vidékfejlesztési miniszter az MSZP által vezetett kormány agrárpolitikájának rója fel egyebek mellett azt, hogy a dinnyetermelő területek nagysága 11.000 hektárról 5.000 hektárra esett vissza. De ennek a tevékenységnek "köszönhető" az is véleménye szerint, hogy Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a cukorrépa-termesztés.

Hozzáteszi: a kormány korábban már fellépett a magyar tej és dinnye védelmében, illetve ősztől a magyar alma érdekében is promóciós kampányokat folytat majd. "Újra egyeztet a piaci szereplőkkel és a termelőkkel, hiszen a minőségi magyar élelmiszer vásárlókhoz való eljuttatása, a magyar mezőgazdaság megerősítése mindannyiunk közös érdeke" - fogalmaz.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVM) csütörtökön jelentett be, hogy eljárást indított több magyarországi kereskedelmi lánc ellen, mert feltételezik, hogy a görögdinnye értékesítésénél megsértették a versenykorlátozó megállapodás tilalmát. Az eljárásba a cégek - az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. - mellett a hatóság bevonta a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesületet, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot is.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány tiszteletben tartja a dinnyeértékesítési ügyben indult versenyhivatali eljárást.

Budai Gyula július elején, a dinnyeszezon kezdetén jelentette be, hogy a termelők, a kereskedők - a nagy multinacionális áruházláncok - és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról. Augusztus közepén a közszolgálati rádióban pedig azt mondta: nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során, csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnye értékesítést, és külföldről ne vásároljanak.