Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az utolsó megszorító csomagról beszélt a görög kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök ígérete szerint a 2013-2014-ben végrehajtandó 11,5 milliárd eurós takarékossági program lesz az utolsó megszorító csomag.

"Ez az utolsó kiadáscsökkentő csomag" - mondta Szamarasz csütörtökön konzervatív párti tisztségviselőknek, mert "a görög gazdaság nem visel el többet".

Szamarasz azzal érvelt, hogy a gazdasági reformok és a privatizáció révén négy év súlyos recesszió után visszatér a növekedés, és az ország számára létfontosságú, hogy bennmaradjon az euróövezetben.

A megszorítások fájdalmasak, de elkerülhetetlenek, mert nélkülük "az ország hitelessége ismét a nullára csökkenne, le kellene mondani az euróról, ami (...) romba döntené Görögországot" - mondta.

A megszorító csomag elfogadása a feltétele a 130 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag következő, 31,5 milliárd eurós részlete folyósításának, enélkül ősszel bekövetkezne az államcsőd.

A program részletei még nem ismertek, de az biztos, hogy bér- és létszámcsökkentést tartalmaz a közszférában, valamint a nyugdíjak további megnyirbálását.

Szamarasz konzervatív pártjának kényszeredett koalíciós partnerei azonban még támaszthatnak nehézségeket. Fotisz Kuvelisz, a Demokratikus Baloldal vezetője például ellenzi a "fűnyíróelven alapuló csökkentéseket" és a helyi önkormányzatok támogatásának lefaragását.

A csomagot a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ahol a koalíciónak kényelmes többsége van. A szavazás kapcsán azonban tömeges tiltakozás robbanhat ki mert a szakszervezetek és a koalíción kívüli pártok hevesen ellenzik a megszorításokat. Korábban a tüntetések gyakran zavargásokba és vandalizmusba torkolltak.

Csütörtökön sztrájkba léptek a TT Hellenic Postbank alkalmazottai, azt követően, hogy Janisz Szturnarasz pénzügyminiszter kijelentette: a bank életképtelen. A GSEE szakszervezet azzal vádolja a kormányt: szándékosan aknázza alá a bankot, hogy olcsón adhassa el magánbefektetőknek. Az államnak már tavaly el kellett volna adnia 34 százalékos üzletrészét.

A pénzintézet részvényei csütörtökön 30 százalékkal estek, majd meghatározatlan időre felfüggesztették őket, miután a vezetés közölte: nem tudja megmondani, hogy mikor tud szolgálni a bank 2011. évi mérlegbeszámolójával.