Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ausztriában beláthatatlan károkat okozna az euróövezet felbomlása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az euróövezet esetleges felbomlása sokmilliárd eurós kárral járna az osztrák gazdaságra nézve és beláthatatlan szociális költségeket eredményezne - jelentette ki az osztrák kancellár csütörtökön egy nemzetközi konferencián.

Egy ilyen fejlemény az első évben a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát kitevő költséggel (32 milliárd euró) járna Ausztriára nézve, és legkevesebb öt évig tartana, amíg a gazdaság kiheveri a hatást - mondta Werner Faymann Tirolban az Alpbachi Fórumon a WIFO kutatóintézet tanulmányára hivatkozva. A munkanélküliségi ráta 3,3 százalékponttal - 140 ezer fővel - emelkedne a kancellár által idézett adatok szerint.

"El sem tudjuk képzelni egy ilyen helyzet szociális költségeit és politikai következményeit" - mondta. Ezért Ausztriának "konstruktívnak és nem destruktívnak" kell lennie a vitában - hangsúlyozta.

A lehetséges spekulációs támadásokat is számításba véve még súlyosabb helyzet is elképzelhető, akár egymillió, az exporttól függő állás is veszélybe kerülhet - mondta. Európa jelenlegi helyzetét a hegymászókéhoz hasonlította, akiket biztosítókötél köt össze és akik csak együtt érhetik el a hegycsúcsot.

A kancellária közleménye szerint Faymann ismét szorgalmazta egy pénzügyi tranzakciós adó bevezetését "közösen azokkal, akik készen állnak rá", erős hatáskörökkel rendelkező európai banki felügyeletet és egységes euróövezeti válságkezelést, amely - mint mondta - védené a közös fizetőeszközt a spekuláció ellen.