Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Gazprom aláírta a megállapodást a bulgáriai szakasz megépítéséről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gazprom hétfőn aláírta a megállapodást Szófiában a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának megépítéséről.

Az orosz állami gázóriás honlapján megjelent közlés szerint Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes és a Bolgár Energetikai Holding (EAD) vezetője látta el kézjegyével az egyezményt.

A dokumentum meghatározza a Déli Áramlat földgázvezeték csatlakozási pontját a bolgár gázvezetékrendszerhez, és a beruházás megvalósításának soron következő lépéseit.

A Gazprom közleménye szerint a felek megállapodtak abban is, hogy a végleges beruházási döntéseket november 15-én hozzák meg.

Alekszandr Medvegyev közölte, hogy a hétfőn aláírt megállapodásnak nagy jelentősége van az Európán áthaladó projekt szempontjából. "A Déli Áramlat révén az elkövetkező évtizedekben az orosz földgáz még megbízhatóbban és rugalmasabban juthat el Európába" - mondta.

Az Ukrajnát elkerülő, előbb a Fekete-tenger alatt, majd Dél-és Közép-Európa országain keresztül haladó gázvezeték szárazföldi szakaszának megépítéséről az orosz gázóriás immár Bulgáriával, korábban pedig Szerbiával, Görögországgal, Szlovéniával, Horvátországgal, Ausztriával és Magyarországgal is megállapodott - áll a Gazprom honlapján elhelyezett tájékoztatóban.

Az orosz gázipari cég a múlt kedden megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat Horvátországgal a Déli Áramlatról, de nem kommentálta azt a lapinformációt, hogy Magyarországot elkerülné a gázvezeték.