eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tízmillió felett senkinek sem kell a panellakás

Az Otthon Centrum legújabb felméréséből kiderült, hogy az első negyedévben tapasztalt keresletbővülés nem tartott ki a második negyedévre a lakáspiacon, bár az első félévben még így is csaknem ötödével több adásvétel történt, mint 2011 első félévében.

Az év komoly keresletbővüléssel indult a lakóingatlan piacon, a végtörlesztés sok vevőt vonzott, és a végtörlesztési lehetőség januári lezárulása ellenére februárban és márciusban is erős volt a vevői érdeklődés.

"A második negyedéves aktivitást látva ez a keresletbővülés nem tűnik megalapozottnak, most már jól látszik, hogy inkább előrehozott vásárlásokról van szó - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - Az első félévben tapasztalatunk szerint még így is ötödével több adásvétel bonyolódott a piacon, mint tavaly, de a kereslet csökkenő tendenciát mutat, tehát az egész éves teljesítmény valószínűleg a tavalyi évet fogja idézni, nem számolunk a tranzakciószámok komoly bővülésével idén."

2012-ben az első féléves árak csökkentek a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, melyben szerepet játszott a végtörlesztés januárban tapasztalat árlehajtó hatása is. Az idei első két negyedév közötti árváltozásokat vizsgálva azonban már csak egy-két százalékos csökkenés, illetve helyenként stagnálás látható, állítja az OC.

A panellakások esetében például mind Budapesten, mind a vidéki területeken változatlanok az árak az idei első félévben. A használt téglalakások ára minimálisan csökkent a fővárosban a második negyedévre, de vidéken már stagnálás, helyenként minimális növekedés is látható, a közvetítő hálózat adatai szerint.

Áralku

Az eladók nemcsak a szerződéskötéskor kényszerülnek engedményekre, hanem egyre gyakrabban már azt megelőzően, az értékesítési folyamat során is csökkenteniük kell a kínálati árakat. "Az idei év első felében nőtt mind az értékesítés során tett kínálati árcsökkentés, mind a szerződéskötéskor adott árengedmény mértéke, a tavalyi év első félévéhez viszonyítva - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. - Idén az első félévben átlagosan, országos szinten csaknem 13 százalékkal csökkent a piacra lépéskor elképzelt ár az adásvételig. Ebből 5,5 százalékot tett ki az eladó kínálati ár csökkentése az értékesítés során, míg 7,5 százalékot a vevő alkudott ki a szerződéskötéskor."

Ingatlantípusonként eltér az áralku mértéke. A legkisebb árengedményt országos átlag alapján a panellakások esetén lehetett elérni 2012 első és második negyedévében. Az alacsonyabb alku mögött a panellakások viszonylagos hasonlósága áll, azaz az eladók hatékonyabban hivatkozhattak hasonló adottságú lakások eladási áraira.

A téglaépítésű házak esetében - amibe családi házak, ikerházak, sorházak és házrészek is beletartoznak - az egyes ingatlanok közötti nagyobb különbségek, a magasabb ingatlanértékek járulnak hozzá a nagyobb arányú alku kialakulásához.

A teljes árengedmény mértéke folyamatosan nőtt az elmúlt években. Növekedett a szerződéskötéskor elért áralku is, de nagyobb ütemben nőtt a még az értékesítés során tett kínálati ár csökkentés, ami egyértelműen az ingatlanok túlárazottságára utal. Az érzelmi árképzés jelentette túlárazottságot, az árengedmény mértékén túl, azzal is jól ki lehet fejezni, hogy az eladó hányszor csökkenti az árat az értékesítés során.

Vevői preferenciák

A téglalakások közül Budapesten a 11 milliós 40-50 négyzetméteres lakások, a keleti megyékben a 6 milliós 50 négyzetméteres, valamint a 9 milliós 50-60 négyzetméteres, a nyugati országrészben pedig a 8 milliós 50 négyzetméteres és a 13 milliós 60 négyzetméteres lakások vonzották a legtöbb érdeklődőt.

A panellakások piacán a fővárosban a 8 és 9 millió közötti 50 négyzetméteres panellakások voltak a legkeresettebbek a második negyedévben. Az ország keleti felében a 6-7 milliós 50-60 négyzetméteres, míg a nyugati felében a 7-8 milliós 50 négyzetméteres panellakások keltették fel a legtöbb lakáskereső érdeklődését. A téglaépítésű lakások szegmensében oszlik meg a kereslet a legszélesebb sávon. Budapesten a 2 milliós házrésztől kezdve az 50 milliónál drágább családi házakra is mutatkozik kereslet. Pest megyében szintén hasonlóan széles tartományban oszlik meg az érdeklődés.

Értékesítési idők

Az OC adatai szerint az értékesítéshez szükséges idő nem változott jelentősen az elmúlt időszakban. A válság hatására jelentősen megnőtt az ingatlanok eladásához szükséges időtáv hossza, de egyik ingatlantípusnál sem láthatunk komoly változásokat 2011 első félévéről 2012 első félévére.

A panellakások, a többi ingatlantípushoz képest, rövidebb értékesítési ideje már a válság előtt is megfigyelhető volt. Ennek hátterében az állhat, hogy téglaépítésű lakásokkal és házakkal szemben a panellakások homogénebb halmazt alkotnak, kevesebb paraméterben térnek el egymástól, ami az összehasonlításhoz és vásárlási döntéshez szükséges időt is lerövidíti.

Az adatok megítélésénél azt is figyelembe kell venni, hogy az ingatlanok értékesítéséhez szükséges idő hatalmas szórást mutat, találkozhatunk pár hét alatt értékesített lakásokkal is, és nem ritka, hogy az értékesítés előtt akár egy évet is piacon tölt az ingatlan. Az átlagos értékesítési időket ezek ismeretében kell értékelnünk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×