eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megint drágább lehet a benzin

A geopolitikai feszültségek hatására újabb magasságok felé vette az irányt az olaj árfolyama, és ezzel párhuzamosan a finomított termékárak is emelkedtek. A forint árfolyamának gyengülése sem kedvez a hazai autósoknak, akik mindezek miatt az üzemanyagárak emelkedését tapasztalhatják majd a kutakon. A benzin esetében literenként 5-6, a gázolajnál 3-4 forintos áremelés is elképzelhető lehet - írja a Portfolio.hu.

Nincs megállás az olajár emelkedésében, az utóbbi napok újabb lokális csúcsokat eredményeztek a piacon, Mindezt elsősorban a geopolitikai feszültségek miatti prémium, nem pedig a kereslet-kínálati viszonyok szűkülése okozza, de az áremelkedésben részben az újabb jegybanki élénkítésre vonatkozó várakozások is megjelenhetnek. A hét végéhez közeledve az olajár emelkedése már megtorpant, miután egyes hírek szerint Amerika a stratégiai készleteinek felszabadítását is fontolgatja.

Mindenesetre egyelőre az olajár és így a finomított termékárak is emelkedő pályán haladnak, aminek hatására a benzin esetében 4 százalékkal, a gázolajnál pedig 2 százalékkal került feljebb a jegyzésár.

Ezeket a negatív hatásokat ezúttal a forint árfolyamának kisebb gyengülése még erősítette is (a hazai fizetőeszköz a dollárhoz képest a 225,7-es átlagos értékre kapaszkodott a múlt heti 223,8-as szintről), aminek köszönhetően hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára 4,9 százalékkal, a gázolajé 2,8 százalékkal került feljebb.

A Portfolio.hu előrejelzése szerint tovább emelkednek a finomított termékárak Európában, aminek hatására a hazai üzemanyagárak is emelkedhetnek a kutakon. Ezúttal is a benzin esetében kerülhet sor jelentősebb, akár literenként 5-6 forintos áremelésre, azonban a gázolaj esetében is felfele kapaszkodhatnak szerdától az árak 3-4 forinttal.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×