eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

KSH: drágultak az agrártermékek

Júniusban az agrártermékek termelői ára 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Míg a növényi termékek ára 1,7 százalékkal mérséklődött, az élő állatok és állati termékek termelői ára 8,9 százalékkal emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára júniusban 7,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011 azonos időszakában. A búza és a kukorica ára lényegében stagnált az előző hónapokhoz képest.

A zöldségfélék termelői ára 16,0 százalékkal nőtt júniusban éves összehasonlításban.

A gyümölcsök ára öthavi csökkenés után júniusban növekedésbe fordult és 7,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. Ennek oka elsődlegesen a cseresznye és a meggy lakossági piaci árának növekedése, miközben az exportra történő értékesítési ár csökkent - közölte a KSH.

A vágóállatok termelői ára az év hatodik hónapjában 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés az átlaghoz képest kiugróan, 20,7 százalékkal drágult, így kilónkénti 387 forintos felvásárlási ára csak kis mértékkel maradt a decemberi alatt.

A vágómarha ára az előző évi 52,9 százalékos növekedés után további 1,6 százalékkal drágult. A vágócsirke ára két év óta hónapról-hónapra folyamatosan növekedett, a kilónkénti felvásárlási ár a 2010. júniusi 210 forintról 264 forintra nőtt ez év júniusában.

Az állati termékek ára az élő állatokénál sokkal lassabb ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH szerint ennek hátterében az áll, hogy a tej felvásárlási árának emelkedése - az elmúlt két év folyamatos növekedését követően - a túltermelés miatt megtorpant, majd három hónap alatt megközelítőleg 10 százalékot esett.

Az étkezési tyúktojás árának növekedése is megállt, és a februári szintre csökkent. Mivel tavaly az ár decemberben hirtelen kezdett el emelkedni, ezért az alacsony év eleji bázishoz viszonyítva így is 39,9 százalékos a drágulás.

Az első félévben 0,6 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek termelői ára, mint egy évvel korábban, a növényi termékek ára 4,6 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek 12,5 százalékkal drágultak.

2012. január-júniusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek.

A folyó termelőfelhasználáson belül a jelentős súllyal rendelkező energia ára 8,9 százalékkal nőtt, az üzemanyagok 12,2 és a fűtőanyagok árának 4,0 százalékos emelkedésének következményeként.

A műtrágya árak 17,3 százalékkal emelkedtek 2012 első félévében.

A tavalyi 39,6 százalékos emelkedést követően a takarmányok ára gyakorlatilag stagnált - 0,2 százalékkal csökkent - a 2011. első félévi időszakhoz képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások 3,8 százalékkal, az épületberuházások 1,9 százalékkal kerültek többe.

A mezőgazdasági termelői árindex és ráfordítási árindex hányadosa, az agrárolló január-júniusban 95,6 százalék volt, azaz 2011 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági ráfordítási árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a termelői árak - közölte a KSH.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×