eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Félelmetes piramisjáték zajlik a világ túloldalán

Egyre nagyobb aggodalom övezi a nyugati sajtó részéről a kínai bankok gyanúsabbnál gyanúsabb, elégséges adatok híján csak hiányosan feltárható ügyeit. A Reuters és a Financial Times a napokban egy hatalmas piramisjáték nyomaira bukkant, ami akár beláthatatlan következményekkel is járhat a világgazdaságra egyre nagyobb hatást gyakorló kínai bankrendszerben.

Növekvő likviditási kockázataik és időről időre előkerülő tőkemegfelelési problémáik mellett egy piramisjáték elven működő banki gyakorlat veszélyezteti a kínai bank-, illetve árnyékbank-rendszer stabilitását.

Olyan termékeket értékesítenek ugyanis ügyfeleiknek egyes társaságok, amelyek a normál lekötött bankbetétek többszörösére rúgó hozammal kecsegtetnek, és bár hivatalosan tényleges befektetési eszközök állnak mögöttük, valójában a kifizetéseket általában az újonnan érkező ügyfelek befizetéseiből teljesítik.

A vagyonkezelési termék (angol rövidítése WMP) néven futó kínai befektetési lehetőségek egyik mintája a Reuters által bemutatott "38-as számú Arany Elefánt", amely a befektetőknek a bankbetétek kamatának közel kétszeresére rúgó, 7,5 százalékos hozamot ígér.

Bár hivatalosan ingatlanfejlesztések és infrastrukturális beruházások állnak mögötte, valójában azonban többségükben nem ezeket értékpapírosították a bankok: a beáramló ügyfélpénzeket likviditási problémáik kezelésére és lejáró WMP termékeik kifizetésére fordítják.

A rendszert a piramisjátékokhoz hasonlóan az újonnan érkező ügyfélpénzek tartják életben. Egyes elemzők szerint a bankközi tételként számon tartott eszközök jelentős része is ezen ügyletek életben tartását szolgálja.

Nem tudni, mikor és hogyan csaphat át ez a gigantikus játszma egy likviditási válságba. A kínai The Chinese Banker napilap szerint az öt legnagyobb kínai banknál idén és jövőre komoly tőkehiány léphet fel, ami csak tetézheti a likviditási feszültségeket.

2012 végén a lap által bemutatott becslés szerint 244,7 milliárd jüan, egy év múlva pedig 340,2 milliárd jüan tőkehiány állhat elő az öt legnagyobb szereplőnél. A legnagyobb bankokhoz képest azonban relatíve még nagyobb bajban lehetnek a kisebb kínai pénzintézetek, amelyekről még kevésbé megbízható adatok állnak rendelkezésre, a felelőtlenül kibocsátott befektetési termékekből fakadó likviditási problémák azonban sokkal komolyabban érinthetik őket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×