eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

Itt várható árcsökkenés a jövő héten

A forint árfolyamának erősödése védheti meg az autósokat egy újabb üzemanyagár emeléstől - írja a Portfolio.hu. A gazdasági hírportál szerint a benzin ára változatlan szinten marad szerdától, a gázolaj esetében pedig akár néhány forintos árcsökkentésnek is lehet majd tere.

Bár a héten emelkedett a benzin és gázolaj dollárban mért jegyzésára, a forint árfolyamának erősödése teljes egészében ellensúlyozta ezt a kedvezőtlen hatást. A hazai fizetőeszköz áldásos mozgásának köszönhetően várhatóan a jövő héten szinten marad a benzin ára a hazai kutakon, a gázolajé pedig néhány forinttal akár csökkenhet is - írja a Portfolio.

A finomított termékárak heti átlagos értéke emelkedést mutatott, a benzin esetében 2,8 százalékkal, a gázolajnál pedig 1,2 százalékkal került feljebb a jegyzésár.

Az autósoknak azonban kedvezett, hogy a forint árfolyama erősödni tudott a dollárhoz képest (228,8-as átlagot ért el az árfolyam, miközben múlt héten 234,4-es szinten állt a jegyzés), mely sokat erodált a dolláros jegyzésárak emelkedéséből. Hazai fizetőeszközben mérve ugyanis a benzin átlagára mindössze 0,4 százalékkal emelkedett, a gázolajé ráadásul 1,2 százalékkal csökkent.

A Portfolio által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×