eur:
393.82
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Miért gyengül a forint?

Intenzív forintgyengülést váltottak ki a jelzések, amelyek szerint valós veszélye, hogy Görögország kilép az eurózónából. Minden, az eurózóna válságát erősítő esemény erőteljesebben érinti a forintot, mint a többi régiós valutát - mondta az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio.hu elemzője. A sérülékenységet mérsékelné az esetleges IMF-megállapodás.

A feltörekvő piaci devizák közül a forint szenvedte el a legnagyobb veszteséget a szerdai kereskedésben, ami ismét rávilágít arra, hogy a hazai fizetőeszköz a legkiszolgáltatottabb a nemzetközi hangulatra (ezúttal a görög hírek borzolják a kedélyeket).

A sérülékenységet mérsékelné az esetleges IMF-megállapodás, elemzők szerint viszont több információra lenne szükség a tárgyalások elindulásáról, hogy a befektetők ne legyenek idegesek.

Timothy Ash, az RBS londoni szakértője azt a kérdést teszi fel kommentárjában, hogy vajon a kormány milyen árfolyam mellett gondolja majd valóban komolyan az IMF-szerződés aláírását.

"Úgy látom, hogy a forint végül most fizeti meg az EU/IMF-megállapodás körüli bizonytalanság árát, miközben a kormány nem adja meg magát könnyen" - kommentálja a forint szerdán elszenvedett méretes esését Ash. A szakértő kiváltképp érdekesnek tartja a forint gyengülését annak fényében, hogy a magyar fizetőeszköz mennyire alulsúlyozott a befektetők körében. Még a várható kedvező hír (jegybanktörvény várható módosítása és a hivatalos tárgyalások esetleges júniusi megindulása) ellenére sem veszik a forintot - teszi hozzá.

A londoni szakértő emlékeztet arra, hogy az elmúlt napokban a kormány részéről többen is a hivatalos IMF-tárgyalások júniusi előindulásáról beszéltek. Ehhez szükség van a jegybanktörvényt érintő módosítások parlamenti elfogadására, ám az elemző véleménye szerint ezek a módosítások nem elegendőek ahhoz, hogy teljes mértékben kielégítsék a nemzetközi szervezeteket (EU, IMF, EKB).

A Bloomberg szerdai beszámolója szerint a forint mai 1,3 százalékos esése január óta a legjelentősebb és a hírügynökség által követett 20 feltörekvő piaci deviza közül is a legnagyobb. Ebben a kedvezőtlen nemzetközi környezetben a befektetők több részletet akarnak látni az IMF-tárgyalások megkezdéséről - nyilatkozta a hírügynökségnek Árokszállási Zoltán, az Erste budapesti elemzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×