eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Brutális mértékű az áfával való visszaélés Magyarországon

Az Európai Unió Bírósága öt milliárd euróra becsüli Magyarországon az áfa visszaéléssel érintett értéket - ez a magyar nemzeti össztermék öt százaléka. A Kúria elnöke erről egy konferencián beszélt.

Az általános forgalmi adó visszaigénylése miatt több per is indult a magyar bíróságokon. A legtöbbször akkor indult eljárás, amikor az adóhivatal olyan határozatot hozott, hogy az áfa nem vonható le, hanem azt vissza kell fizetni.

A Kúria elnöke szerint az ilyen ügyekben indult eljárás során a legtöbbször kiderült, hogy nem létező kereskedők, fiktív exportáruk vagy eltitkolt eladások álltak az ügyek hátterében. Darák Péter a konferencián azt mondta: az Európai Unió öt milliárd euróra becsüli az áfa visszaéléssel érintett értéket Magyarországon.

A Kúria elnöke arról is beszélt, hogy Magyarország is többször fordult az európai bírósághoz jogorvoslatért.

Darák Péter emlékeztetett: az Európai Bizottság álláspontja szerint, ha a számlával probléma van, akkor nem az megfelelő következtetés, hogy az adólevonási jogot megtagadják, hanem az, hogy elrendelik a számla helyesbítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×