Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelentősen nőtt a forgalomba helyezett új autók száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén áprilisban 4.285 új személygépkocsik helyeztek forgalomba Magyarországon, 15,8 százalékkal többet, mint 2011 azonos hónapjában - közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató cég szerdán.

Az idén az első négy hónapban 18.248 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 20,6 százalékkal többet, mint 2011 első négy hónapjában.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma áprilisban 12,8 százalékkal 5.628-ra, az első négy hónapban 16,3 százalékkal 23.455-re emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Áprilisban kishaszon-gépjárműből 4,4 százalékkal kevesebbet, 721-et, nagyhaszon-gépjárműből 37,9 százalékkal többet 353-at helyeztek forgalomba. Áprilisban mindössze hat buszt helyeztek forgalomba, ami 64,7 százalékkal kevesebb az előző év áprilisinál.

Az év első négy hónapjában kishaszon gépjárműből 13,8 százalékkal többet, összesen 3.522-öt helyeztek forgalomba, míg buszból 72,9 százalékkal, nagyhaszon gépjárműből 10,2 százalékkal, motorkerékpárból pedig 13,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban: sorrendben 16-ot, 1.071-et és 598-at - közölte a Datahouse az előzetes adatok alapján.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) előrejelzése szerint a piac növekedési üteme az év végére meghaladja a tavalyit, de az első negyedévinél és a márciusinál szerényebb, 10-15 százalékos emelkedés várható.

Az egyesület szerint a folyamat több tényező hatására alakult kedvezően, bár az első négy hónap alapján nehéz egyértelműen kimutatni a legfontosabb okokat.

Jelentős tényező volt a 2011 decemberében megrendelt és 2012 januárjában forgalomba helyezett autók nagy mennyisége és ennek jelentkezése első sorban a januári forgalomba helyezéseknél. Ez a hatás csökkenő mértékben, de érintette a további hónapokat is - írja az MGE.

A kishaszon jármű piac növekedése áprilisban megtorpant, de az elmúlt másfél év folyamatos emelkedése után az egyesület nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget, mivel a kumulált adat az első négy hónapra 14 százalékos növekedést mutat.
A motorkerékpár piac visszaesése áprilisban megállt, de év
es összehasonlításban továbbra is mínuszban van rendkívül alacsony volumennel. A piac helyreállásának egyik mérföldköve lehet a 125 köbcentis motorok vezethetősége B kategóriás jogosítvánnyal - mutat ár az MGE.

Az egyesület szerint a 2012-re elfogadott adó jogszabályok összességében segítik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat.