eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem csökkenti a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját

A kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - derül ki Matolcsy György írásos válaszából.

A nemzetgazdasági miniszter képviselői kérdésre emlékeztetett rá, hogy a jövedéki adó mértékének változtatását uniós előírások korlátozzák, az így lehetséges mérséklés pedig a fogyasztóknak nem jelentene érezhető árcsökkenést, annál érzékenyebben érintené azonban a költségvetési bevételeket.

Az adó mértéke nem alakítható tetszőlegesen, hiszen uniós előírás határozza meg azt az adóösszeget (minimumadó), amelyet mindenképp el kell érnie a tagállami adószintnek. Ezen a kereten belül csak néhány forintos adócsökkentésre lenne elvi lehetőség, és az üzemanyagok ára továbbra is jelentős mértékben meghaladná a "lélektani határként" emlegetett literenkénti 400 forintot - írja a miniszter.

Ferenzi Gábor (Jobbik) a miniszterhez intézett kérdésében megjegyezte, hogy a 95-ös benzin árában a literenkénti 120 forintos, a gázolajéban 110,35 forintos adó nemcsak elviselhetetlenné teszi az üzemanyagárakat, hanem versenyképtelenné is teszi Magyarországot. A tranzitforgalom a magas árak miatt már elkerüli Magyarországot, a határok mentén élők külföldre járnak tankolni, hiszen a környező országok közül nálunk a legmagasabb az üzemanyagok ára - írja az ellenzéki képviselő.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban Matolcsy György hangsúlyozza azt is, hogy az üzemanyagárak magas szintje nem elszigetelt, kizárólag Magyarországra jellemző jelenség. Az árak folyamatos, drasztikus emelkedése az Európai Unió más tagállamaiban és az EU-n kívül is tapasztalható, amelynek elsődlegesen világgazdasági, világpiaci és külpolitikai okai vannak.

Tekintettel arra, hogy a jövedéki adó nem a termék árához igazodó százalékos adó, hanem fix összegű, tételes adó, ezért az emelkedő üzemanyagárban a jövedéki adó aránya egyre kisebb, csökkentése az árhoz viszonyítva a fogyasztó számára egyre kevésbé lenne érzékelhető.

A miniszter hangsúlyozza azt is, hogy a kormány az üzemanyagok jövedéki adómértékét egy ízben és csupán egy üzemanyagfajtánál emelte. A gázolaj adómértékének 2011. november 1-jei emelése a benzin adómértékéhez történő közelítést szolgálta az egyes
üzemanyagfajták közötti igazságosabb adóterhelés érdekében - áll a válaszban.

Emlékeztet ugyanakkor arra is, hogy a jelentős gázolaj felhasználók, így a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők adókedvezményt vehetnek igénybe, ennek köszönhetően a hazai áru- és személyfuvarozó ágazat adóterhelése az uniós adóminimumnak felel meg a miniszter szerint.

A fuvarozók által igénybe vehető adókedvezménynek köszönhetően tehát Magyarországon versenyképes a kereskedelmi gázolaj ára Matolcsy György szerint, és ez - írja - a forgalom alakulásában is tetten érhető. A tranzitforgalom hatása nem egyértelműen pozitív a nemzetgazdaság szempontjából, hiszen az átmenő forgalom egyrészt rontja a közutak állapotát, minőségét, másrészt a károsanyag-kibocsátás, illetve a zajszennyezés révén jelentős mértékben terheli a környezetet - fogalmaz a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×