eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A nyugdíjak megadóztatását javasolja az OECD

Konkrét intézkedéseket javasolt a magyar kormánynak az OECD országjelentése. Többek között megfontolandónak tartja a nyugdíjak megadóztatását, a gyes idejének lecsökkentését, a legalacsonyabb jövedelmek adómentességének bevezetését és az egészségügy átalakítását.

Az OECD új országjelentése szerint a sérülékeny és eladósodott magyar gazdaságra erősen hatott a pénzügyi válság és az ezzel járó pénzpiaci feszültségek, ezért a kormány legfontosabb teendője az IMF-EU-megállapodás megkötése. A jelentés szerint 2012-ben recesszióban lehet a magyar gazdaság, 0,6 százalékos csökkenést prognosztizálnak.

A nemzetközi szervezet gazdasági osztályának igazgatója azt mondta: üdvözlendő, hogy a 2010-es választási évben nem szaladt el a hiány, ahogy az szokott a korábbi választási években, de a 2010-2011-es kormányzati intézkedések nem javították az egyenleget, csak a bevételi oldalt érintették, példaként említette a válságadókat.

Andrew Dean hangsúlyozta: a kiszámíthatóságot és a hitelességet erősíti intézkedések szükségesek. Az OECD jelentésében több ajánlást is megfogalmazott. Andrew Dean sorolta: meg kellene fontolni a nyugdíjak megadóztatását, és a korai nyugdíjazás formáit meg kell szüntetni, szintén javasolják az adójóváírás visszaállítását, az alacsony jövedelműeknél az adómentesség bevezetését, de kiemelt kérdésnek tekintik például az önkéntes nyugdíjpénztári ágazat megerősítését is, és meg kellene fontolni a regionálisan differenciált minimálbér bevezetését, a legfontosabb azonban a válságadók kivezetése.

Az igazgató azt mondta: Magyarországnak lépéseket kell tennie a háztartások eladósodottságának csökkentéséért, az ezzel kapcsolatos programoknak pedig a hátrányos helyzetűekre kell koncentrálnia, a költségeket pedig közösen kell állnia a kormánynak és a pénzügyi szférának, hozzátette: a tavaly decemberi megállapodás már jó irányba tett lépés volt. Az egészségügyről Andrew Dean azt mondta: túlzott a kórházi ellátás mértéke, inkább a járóbeteg ellátásra kellene átcsoportosítani az erőforrásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a jelentéssel kapcsolatban azt mondta: a legfontosabb OECD-javaslat az IMF-EU-megállapodás megkötésére vonatkozik. Kiemeltnek tekinthető az önkéntes nyugdíjpénztárak megerősítése és a közösségi közlekedés átalakítása.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentésében, a reformok elindultak, ezeknek év végére már érezhető hatása lehet. Az államtitkár a nyugdíjak megadóztatására vonatkozó javaslattal nem értett egyet, és az Alkotmánybíróság döntése kizárja ezt a kérdést.

A gyes idejének csökkentését is elutasította az államtitkára, hangsúlyozta: a család, mint érték szerepel a kormány stratégiájában, az adóváltozások is a családosokat támogatják. Cséfalvay Zoltán megismételte: a kormány 2013-tól kivezeti a válságadókat, a bankadót pedig a felére csökkenti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×