eur:
392.82
usd:
367.87
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Így állhatna helyre Magyarország hitelessége a nemzetközi piacokon

A hazai össztermékhez mért államadósság a huszonhét uniós tagország közül tizennégyben meghaladja a hatvan százalékos határértéket - derül ki az Eurostat nemrég kiadott jelentéséből. Magyarország GDP-növekedési ütemén múlik, hogy a következő években szükség lesz-e újabb jelentős megszorításokra - mondta az InfoRádiónak az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője. Rácz Margit szerint a nemzetközi piacok hazánk iránti bizalma csak később állhat helyre.

Az előző év végére az ország államadóssága meghaladta a nyolcvan százalékot, költségvetési hiánya pedig elérte a 4,2-t a GDP-hez viszonyítva. Mindkét adattal az unió középmezőnyében szerepelünk.

Magyarország akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor kiderült 2006-ban, hogy a GDP-ben mért 9,7 százalékos folyó hiány alakult ki. Ettől kezdve megszorítás megszorítást követett, hiányleépítési célok fogalmazódtak meg csupán, és ezzel belementünk a 2008-as válságba, amikor már egy kicsit konszolidáltabb lett volna a helyzet - nyilatkozta az InfoRádióban az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője.

Rácz Margit szerint emiatt hazánk nagyon nehéz helyzetbe jutott, és azért is, mert a számok mögött egy teljesen eladósodott önkormányzat-tömeg, illetve nehéz helyzetben lévő devizahiteles lakosság van.

A mostani helyzetben a közölt számok nem sokat mondanak, hiszen pozitívak - vélekedett a kutatásvezető. A már napvilágra került a 2015-ig szóló magyar konvergencia programban ugyanis nagyon szigorú gazdálkodással az államadósság folyamatos csökkentése szerepel, és a folyó hiány lassan szinte sufficites államháztartássá alakul. Ha 2015-ig ezt a folyamatot Magyarország valóban tudja produkálni, akkor visszaáll a hitelessége - fejtette ki.

Ha azonban ez nem sikerül, akkor a felvázolt múlt alapján nem áll helyre az ország hitele, még akkor sem, ha a mostani hiány nem tekinthető magasnak a huszonhét tagországon belül, és a 80 százalék nem a legmagasabb államadósság a közösségben - mondta Rácz Katalin.

A szakember szerint a Széll Kálmán-terv bejelentéseivel a magyar kormány nagyon hasonlít az eurózóna összes kormányához, mert mindenki a piacokat akarja megnyugtatni. Hiszen mindenki retteg a hisztérikus piacoktól, és nekünk is lejáró adósságaink vannak, amit döntően a piacról kell finanszírozni.

Azok az intézkedések - folytatta a szakember -, amelyek Magyarországon elindultak, nevezetesen a költségvetés kiadási oldalán tett spórolási lépések kezdetinek tekinthetők. És itt vetődik föl az egész unióra is vonatkozó kérdés: vajon elindul-e a dinamikus gazdasági növekedés?

Ha megvalósul a 3-3,2 százalékos GDP növekedés, akkor kis megszorításokkal tovább lehet menni, megnyugtatva a piacokat. De ha ez nem jön be, akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad: megint el kell kezdeni a szigorú megszorításokat ahhoz, hogy az adósság a piacról finanszírozható legyen - összegezte a kutatásvezető.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×