eur:
393.54
usd:
369.13
bux:
65626.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Aláírta a Mol a romániai koncessziós szerződéseket

A Mol aláírta a koncessziós szerződéseket a Román Nemzeti Ásványi Nyersanyag Ügynökséggel (ANRM) három kutatási blokkra - jelentette be az olajipari cég a BÉT honlapján kedden.

A Mol tavaly júliusban jelentette be, hogy partnerével, az Expert Petroleummal (EP) sikeresen pályázott a 10. romániai kutatási pályázaton, amelyen megnyerte az EX-1 (Voivozi), az EX-5 (Adea) és az EX-6 (Curtici) blokkokat. A projektek operátora 70 százalékos részesedéssel a Mol, a fennmaradó 30 százalékot az EP birtokolja.

A blokkok, amelyek összterülete 3.434 négyzetkilométer, a Pannon-medencében, a magyar határ mellett helyezkednek el. A kutatási periódus két hároméves időszakra oszlik, amelyből a második fázis opcionális. A kezdeti munkaprogram 2D és 3D szeizmikus méréseket foglal magában, amelyet fúrási program követ. Az ígéretes olaj- és gázpotenciál mellett egyes blokkokban lehetőség van nem hagyományos (unconventional) kutatásra is - ismerteti a közlemény.

A szerződések életbe lépéséhez a román állam jóváhagyása szükséges.

A közlemény idézi Áldott Zoltánt, a kutatás-termelés divízió ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy nemzetközi kutatás-termelési portfoliójukat Romániában bővíthetik, ahol már jelentős downstream (kiskereskedelmi) pozíciójuk van.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol Romania ügyvezető igazgatója hozzátette: a Mol-csoportnak hosszú távú beruházási tervei vannak Romániában. A romániai upstream (kutatási és termelési) projektek felvétele, illetve a töltőállomás-hálózatuk és logisztikai létesítményeik fejlesztése tökéletesen kiegészítik egymást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen átfogó reformra készül az Európai Unió és miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×