eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Kérdéses, hogy mikor fizetik ki a reálhozamot

Nyaralni biztosan nem megy senki abból a pénzből, amit reálhozam címén a nyugdíjpénztárak kifizetnek majd a tagoknak, ugyanis várhatóan augusztus végéig lesz meg a teljes elszámolás. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már ellenőrzi az elszámolás módszertanát, aztán majd a kifizetések lebonyolítását is.

Ezekben a hetekben kell nyilatkozniuk a távozó magánnyugdíj-pénztári tagoknak arról, hogy a reálhozamot kérik-e, és ha igen, akkor azt milyen számlára utalják a kasszák. Ennek határideje április vége, ugyanakkor ha valaki nem nyilatkozik, akkor a pénztáraknak kötelességük a nyilvántartásban szereplő lakcímre postázni a reálhozamot, és ha azt nem veszik át, akkor kerül az államhoz az egyéni számlára.

A magánnyugdíj-pénztáraknak május 31-i fordulónappal június 12-ig kell az államnak átutalni a visszalépő tagok teljes vagyonát, valamint az úgynevezett függő tételeket, amelyek azonosítása még nem történt meg. Ez utóbbiakat a kasszák később dolgozzák fel.

A pénztárak feladata ezután kiszámítani az egyénre eső tényleges reálhozamot, majd ezt visszaigényelni az állami alapból. Még várat magára egy kormányrendelet, amely meghatározza, hogy mikor kell kifizetni a tagoknak a reálhozamot. Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja korábban azt nyilatkozta: terveik szerint augusztusban meg kell kezdeni majd a kifizetéseket, de azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és mennyi időt kapnak erre a pénztárak, Selmeczi Gabriella akkor utalt arra, hogy augusztus végéig mindenki megkaphatja ezt az összeget.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már megkezdte az ellenőrzést a pénztáraknál, hogy a megfelelő módszertant alkalmazzák-e a vagyon és a reálhozamok kiszámításához. A hatóság később azt is vizsgálja majd, hogy a kifizetések megfelelően történtek-e. A Napi Gazdaság információi szerint a kasszák többsége elfogadhatónak tartja az augusztusi kifizetést, igaz, annak gyorsasága attól függ, hogy hány távozó tagról van szó, hiszen például az OTP Magánnyugdíj-pénztárból több mint 700 ezer tag lépett vissza a társadalombiztosítási rendszerbe, a pénztárnak 2-3 hónapra lenne szüksége a tételes elszámoláshoz. Amennyiben a kormányrendelet határidőt szab meg, akkor valószínűleg csak informatikai beruházásokkal és átmeneti munkaerő-átcsoportosítással lesz megvalósítható.

Közben a Stabilitás Pénztárszövetség közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak legfrissebb adatait. Eszerint ezen pénztárak vagyona egy év alatt 7,7 százalékkal 823 milliárd forintra nőtt, miközben 2 százalékkal csökkent a tagok száma. Az egy önkéntes nyugdíjpénztári tagra jutó átlagos vagyon egy év alatt 10 százalékkal 665 ezer forintra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×