Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltűnhetnek a hitelkártyák?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre kevésbé népszerű a hitelkártya-használat Magyarországon - írta a Napi Gazdaság. A lap főmunkatársa, Nagy László Nándor az InfoRádiónak azt mondta: a magas kamatokkal járó hitelkártya helyett az ügyfelek és a bankok is a folyószámlahitelt preferálják.

Egyre kevesebb hitelkártya van forgalomban Magyarországon: csak 2011 első negyedévében 74 ezer darabbal csökkent a számuk - mondta az InfoRádiónak a Napi Gazdaság főmunkatársa. A folyamat közel két éve tart, és ez idő alatt egyetlen olyan három hónapos időszak volt, amikor szerény mértékű növekedésről adott hírt a Magyar Nemzeti Bank - tette hozzá Nagy László Nándor.

A friss adatok szerint száz betéti kártyára 17 hitelkártya jut, pedig ez az arány 2009 szeptemberében még 21,5 százalék volt. A népszerűségvesztés fő oka az, hogy az ügyfelek és a bankok is rájöttek: nem olyan jó üzlet a hitelkártya-használat, illetve kibocsátás - magyarázta az újságíró.

A hitelkártya-tartozások teljes hiteldíj-mutatója magasabb, mint az átlagos személyi kölcsönöké, a fogyasztási hitelekéhez közelít, nem ritkán eléri, vagy akár meg is haladja a negyven százalékot. Emellett a bankok is szívesebben ajánlanak folyószámlahitelt, amelynek mértékét a számlaforgalomhoz igazítják - fejtegette Nagy László Nándor.

Míg hitelkártyájukról egyre többen mondanak le, a betéti kártyák piaca szépen növekszik: az elmúlt negyedévben ötvenezernél is több ilyet adtak ki, így forgalomban lévők száma meghaladja a 7,5 milliót. Egyre több az elfogadóhely is - ezek száma egy év alatt kilenc százalékkal bővült -, immár 66 ezer fölött van a működő POS-terminálok száma.

Az újságíró megjegyezte: Ezzel Magyarországon százezer betéti kártyára 753 terminál jut, ami már alulról súrolja az európai átlagot.

Hanganyag: Panulin Ildikó