eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Matolcsy: erős Európára, erős bankokra és gazdasági növekedésre van szükség

A tagállamoknak végre kell hajtaniuk a strukturális reformokat a fenntartható fejlődés érdekében, ezek után lehet erős Európa, lehetnek erősek a bankok, növekedhet a gazdaság, és új munkahelyek jöhetnek létre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, az ECOFIN ülés elnöke szombaton Gödöllőn.

Az ECOFIN ülés egyik fontos üzenete, hogy a válság még nem ért teljesen véget - közölte Matolcsy György. Hozzátette: a másik üzenet, hogy minden tagállamnak végre kell hajtania a strukturális reformokat, amit azt az ülés meghívott előadója Ángel Gurría OECD-főtitkár is hangsúlyozta.

Magyarország ezt a Széll Kálmán Tervvel valósítja meg, és a program eredetileg is az államadósság csökkentését veszi célba - tette hozzá.

A bankok szerepe

John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese arról beszélt a délelőtti ülésen, hogy a bankok kulcsszerepet töltenek be a gazdasági életben, s ezért veszélyes, hogy egyes bankok helyzete gyenge. Matolcsy György tolmácsolva és megerősítve John Lipsky véleményét elmondta: erős banki stresszteszten kell átesniük a bankoknak.

Az ECOFIN egyetértett az IMF vezérigazgató-helyettesével abban is, hogy a globális méretekben is figyelni kell a bankrendszer turbulenciájára, mert az visszavetheti a világgazdaság fejlődését - fűzte hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Az OECD által készített gazdasági növekedést célzó tanulmányt az IMF tavaszi közgyűlése is tárgyalja, mert elemezni szükséges azokat a gazdasági és pénzügyi kockázatokat, s itt elsősorban az államadóssággal kapcsolatos kérdésekről illetve a banki stressztesztekről van szó, amelyek a világgazdaság hosszabb távú fejlődését veszélyeztetik - ismertette a délelőtti John Lipsky előadás fontos megállapításait Matolcsy György.

Az Európai Unió soros elnöksége lehetőséget ad Magyarországnak, hogy véleményt nyilvánítson - felelte Matolcsy György arra az újságírói kérdésre, hogy szerepet kap-e Magyarország a következő EKB-elnök jelölésében, miután Jean-Claude Trichet mandátuma az idén lejár. "Eredetileg a magyar elnökség ezzel nem kívánt foglalkozni, de az EU szabályai lehetőséget adnak a beleszólásra" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Európai lendület

Lendületet vett az európai gazdaság talpra állása, de a államadósságok problémájának kezelésére strukturális reformok kellenek - mondta Olli Rehn, az Európai Unió (EU) gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa Gödöllőn, az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek (ECOFIN) kétnapos informális tanácskozását záró sajtótájékoztatón.

Olli Rehn aláhúzta: a Portugáliának szánt pénzügyi támogatási program feltételeinek egyeztetését haladéktalanul és ütemesen elkezdik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a G20-ak közelgő tanácskozásán a G20 államoknak foglalkozniuk kell a globális gazdasági egyensúlytalanság problémakörével is. Azokban az államokban, ahol nagy az államháztartási hiány, ott strukturális reformokat kell végrehajtani, ahol pedig magas a többlet, ott a belső fogyasztást kell erősíteni - mondta.

A G20-aknak tett ajánlás

Olli Rehn a G20-aknak tett ajánlásait "konkréttá tette": az államadósság, az államháztartás rendbetétele érdekében az Egyesült Államoknak reformokat javasolt, míg a túlzott kereskedelmi, folyó fizetési mérleg többlet következtében Kínát egy olyan államnak nevezte, ahol ösztönözni kellene a belső fogyasztást.

A gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős uniós biztos emlékeztetett arra, hogy a világgazdaságot számos bizonytalan tényező uralja. Ezek között említette a Közel-Kelet és Észak-Afrika államainak problémáit, a nyersanyag és élelmiszerárak emelkedését, és ezzel összefüggésben rámutatott: ugyan az európai gazdaság kezd magára találni, de még számos bizonytalanság övezi például az államadósságok jövőbeni alakulását.

Portugália

A Portugáliának szánt pénzügyi támogató csomag kapcsán aláhúzta: ezzel egész Európa pénzügyi stabilitását kívánja az Európai Bizottság megőrizni az európai polgárok, egyúttal a portugál állampolgárok érdekében.

Olli Rehn kiemelte: az európai pénzügyi rendszer megerősítése érdekében a következő banki stresszteszteket a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel hajtják végre, erőteljesebb tőkekövetelmények érvényesítése mellett.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke elmondta: a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés alakulását nézve fontosak az eurózóna legutóbbi adatai, ezek is a kilábalás erősödését mutatják. Egyúttal pozitív irányú kockázatok is jelentkeznek a világban, például az, hogy a globális kereskedelem jobban nő, mint azt korábban a szakértők várták.

Trichet kiemelte: az államháztartások rendbetétele, a strukturális reformok azért is nagyon fontosak, mert nélkülük az egyes államok nem tudják kihasználni növekedési potenciáljuk.

14 millió új munkahely

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a véleményük az európai szakszervezetek budapesti megmozdulásával kapcsolatban, az EKB elnöke és az uniós biztos egybehangzóan azt mondták: a szakszervezeteket fontos szociális partnereknek tekintik és folyamatos dialógusban vannak az európai szakszervezetek képviselőivel, vezetőivel.

Olli Rehn aláhúzta: a legtöbb európai országban a fiskális konszolidáció azért is nagyon fontos, mert ez hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, ami előbb-utóbb a munkahelyek bővülését eredményezi. Jean-Claude Trichet pedig kiemelte: meg van győződve arról, hogy az egyes országok erős költségvetési politikája hozzá fog járulni a gazdasági fejlődéshez. Az EKB küzd az árstabilitás eléréséért, az infláció leszorításáért, ez pedig pontosan az Európai Unió legszegényebb állampolgárainak érdekeit szolgálja.

Trichet arról is szólt, hogy az Európai Unió, azon belül az euróövezet 17 országának 331 millió lakosa érdekében történik az infláció csökkentése, kordában tartása, emellett az eurózóna megteremtése óta, annak országaiban, 14 millió új munkahelyet hoztak létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×