eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Európában már a belső fogyasztás is bővülésnek indult

Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos hangsúlyozta: az európai reálgazdaság talpraállása stabilizálódott, az exportvezérelt növekedés után a belső fogyasztás is bővülésnek indult.

Erős euróra, erős eurózónára, és ehhez hatékony európai pénzügyi felügyeleti hatóságokra van szükség, valamint ennek eléréséhez kemény banki stressztesztekre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Gödöllőn.

Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos hangsúlyozta: az európai reálgazdaság talpraállása stabilizálódott, az exportvezérelt növekedés után a belső fogyasztás is bővülésnek indult.

Aláhúzta: az a cél, hogy mielőbb helyreálljon az európai pénzügyi rendszer, és ezzel kapcsolatban meg kell oldani az államadósságok problémáját.

A portugál segélycsomag mintegy kétharmadát az Európai Unió (EU), egyharmadát pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vállalja - mondta Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos pénteken Gödöllőn az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek informális ülése után.

Portugália megsegítése a korábban bajba jutott országok megsegítésének "logikáját" követi, vagyis az EU és az IMF szorosan együttműködve, egyeztetve készíti elő a csomag részleteit - mondta az uniós biztos.

A portugál segélycsomag az IMF jövő héten kezdődő közgyűlésén is napirendre kerül - közölte.

Olli Rehn elmondta: annak érdekében, hogy a banki ágazat egyéb gyengeségeit is kezelni tudják, újratőkésítés esetére megfelelő források szükségesek, a sérülékeny bankokat vagy szanálni kell, vagy újratőkésíteni, ezeket az érintett államoknak kell vállalniuk.

Beszélt arról is, hogy az eurózónában a munkanélküliség már csökkenésnek indult, és a februári infláció ugyan 2,6 százalékos volt - amiért elsősorban a nyersanyag- és élelmiszerárak emelkedése a felelős -, a maginfláció csupán 1,1 százalék volt.

Az uniós biztos emlékeztetett arra, hogy az eurózóna sérülékeny tagállamai, főleg Portugália esetében a kockázati felárak emelkednek, emiatt késedelem nélkül hozzáfog az eurózóna a segélyfolyamat beindításához.

Utalt arra, hogy az államadósságok problémája összefonódott a pénzügyi ágazat gondjaival, ezért a jövőben szigorúbb követelményeket, normákat írnak elő a banki stressztesztek folyamán.

Michel Barnier, az EU belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa szerint különböző jogszabályokkal is meg kell erősíteni az eurózónát és az Európai Uniót. Kifejtette: jelenleg olyan jogalkotási javaslatokat tárgyalnak, amelyek szabályozzák többek között a betétgaranciát, a befektetők védelmét és a bankok újratőkésítését.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke úgy vélekedett, hogy az EU fenntartható növekedési pályára állt, és bár vannak kockázatok - például a nyersanyagárak alakulása és ennek hatására az infláció - de ezek kezelhetők.

Újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztató résztvevői elmondták: az EU-ban egy "eredménytábla" (score board) kidolgozásán fáradoznak, amely figyelemmel kísérné az országok makromutatóinak alakulását. A cél az, hogy ezek releváns mutatók legyenek, és tükrözzék azt, ha egyes makroadatok vonatkozásában problémák merülnének fel.

Kérdésre válaszolva az EKB elnöke és a monetáris politikáért felelős biztos is egyetértett abban, hogy a folyó fizetési mérleg gondokkal küzdő országoknak lépniük kell, és gazdasági reformokat kell végrehajtaniuk.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×