eur:
393.75
usd:
368.58
bux:
66234.34
2024. április 24. szerda György

Matolcsy: A két óriásberuházás közvetve mintegy 17 és fél ezer munkahelyet teremt

11,2 milliárd forintot kap az Audi, 5 és fél milliárdot az Opel közvetlen állami támogatásként - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György azt mondta: a két óriás beruházás közvetlenül 2634, közvetve mintegy 17 és fél ezer munkahelyet teremt.

 A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: az Audi 11,2 milliárd forintos közvetlen állami támogatása a beruházás értékének 5,2 százaléka, így 3 éves megtérüléssel számolnak. Az Opel esetében megítélt 5,5 milliárd forintos támogatás a beruházás összértékének 5 százaléka, ez 5 év alatt térül meg.

Az Audi esetében egy új munkahely támogatására mintegy 6 millió forint jut, míg az Opelnél 6,8 millió forintot.
Matolcsy György elmondta: a kormánydöntés most csak a közvetlen, költségvetési forrásból adott támogatásra terjedt ki, a közvetett támogatásokról nincs döntés, ilyen lehet például a társasági adókedvezmény, vagy helyi adó kedvezmény. A miniszter hangsúlyozta: a két nagy beruházás közvetve, a beszállítói körrel együtt 17 és félezer munkahelyet teremt. Matolcsy Györgyöt hallják.

A miniszter elmondta: a 2 beruházásnál legalább 12-15 éves működésre számítanak. Mint ismert az Audi 900 millió euró, jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 237 milliárd forintos beruházást jelentett be 2010 szeptemberében, míg az Opel szintén tavaly szeptemberben 450 millió eurós , mostani árfolyamon 118 milliárd forintos bővítést jelentett be.

A közvetlen állami támogatás mértéke a korábban elhangzottakhoz képest jóval alacsonyabb, például a kecskeméti Mercedes beruházás hasonló mértékű, mint az Audié, és 22 milliárd forintot kapott, a sajtóban ezzel számoltak az Audi esetében is. Míg az Opelnél már a bővítés bejelentése után közvetlenül a nemzetgazdasági minisztérium jelentette be, hogy 7 és fél milliárd forintos támogatással számolnak. Matolcsy György arra a kérdésre, hogy miért lett mégis kevesebb a támogatási összeg, röviden annyit mondott: jól tárgyaltunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×