eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Hét magyar bankot minősített le a Moody's

A Moody's kedden hét magyar bankot is leminősített, a lépés a hitelminősítőnek a magyar bankrendszerrel kapcsolatos két fontos aggodalmát tükrözi. Az egyik a magas devizaarány a hiteleken belül, a másik a pénzintézetek profitjának csökkenése.

A Moody's öt magyar bank esetében csökkentette az úgynevezett pénzügyi erő minősítését (BFSR), ami azt vonta maga után, hogy az érintett bankok hitelminősítése is romlott. Ezek a pénzintézetek a következők: K&H, Budapest Bank, FHB, Erste, MKB.

Két másik bank, az OTP és az OTP Jelzálogbank esetében a hitelminősítő csökkentette a helyi devizában fennálló adósság besorolását, az OTP Bank esetében pedig az idegen devizában fennálló hitelek minősítését is lerontotta.

A Moody's közölte, a lépés a magyar bankrendszerrel kapcsolatos két fontos aggodalmát tükrözi. Az egyik, hogy a devizában fennálló jelzálog és kereskedelmi ingatlanfinanszírozáshoz kapcsolódó hitelek miatt az eszközminőség folyamatosan romlik. A másik a banki profitok csökkenése.

A Moody's megjegyezte, hogy a leminősítések elsődleges oka a devizahitelek magas aránya, a teljes hitelállomány 70 százaléka idegen devizában denominált, főleg svájci frankban. "Sok hitelfelvevő nem fedezte magát az árfolyamkockázat ellen, melynek eredményeként komoly veszélyt jelent számukra a forint esetleges leértékelődése, vagy az idegen devizákhoz kötődő kamatszintek emelkedése" - közölte Simone Zampa, a Moody's alelnöke és vezető elemzője.

A jövedelmezőség kapcsán a Moody's kiemelte, hogy a tavalyi évben a magyar bankszektor profitabilitása jelentősen csökkent 2009-hez képest, az ágazat több szereplője is veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A marginok a nemzetközi versenytársakhoz képest relatíve alacsonyak, ami nagyrészt a magas kamatkörnyezetnek tudható be. A bankok belső tőkebevonási képessége számottevően csökkent, ami a kockázati költségek gyors emelkedése mellett a csökkenő hitelkihelyezésekkel, valamint a bankszektorra kivetett különadóval magyarázható.

A hitelminősítő kiemelte, a jelenlegi környezetben a magyar bankok számára egyre nehezebb feladat, hogy megőrizzék profitabilitásukat, és hogy támogassák a gazdasági növekedést. A Moody's növekedéssel kapcsolatos várakozásai ugyan pozitívak, az idei évben mintegy három százalékos GDP-növekedést jósolnak. Ugyanakkor a hitelminősítő továbbra is úgy véli, hogy a makrogazdasági kockázatok középtávon fennmaradnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×