Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelentősen javult a magyar törlesztéskockázati árazás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A javuló piaci hangulatot tükrözve további jelentős csökkenéssel nyitotta a második negyedévet pénteken Londonban a magyar államadósság-törlesztés kockázatának biztosítási díja.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a pénteki késői londoni kereskedésben 244 bázispont környékén mozgott a 253,9 bázispontos előző záró után.

A múlt hét elején 280 bázispont körüli, az év elején pedig még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon, vagyis két kereskedési hét alatt 36 ezer euróval, egy negyedév alatt hozzávetőleg 156 ezer euróval lett olcsóbb az egységnyi összegű magyar államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díja.

A második negyedév első londoni kereskedési napjának zárására kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők most 244 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon a befektetőktől minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves futamidőre, a múlt héten felszámított 280 ezer, illetve az év eleji csaknem 400 ezer euró helyett.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a piac az euróövezeti tag Görögországot jelenleg több mint négyszer kockázatosabb szuverén adósnak tartja, mint Magyarországot, a görög CDS-kontraktusok díjszabása ugyanis pénteken - az utóbbi hetekhez hasonlóan - változatlanul ezer bázispont, vagyis 10 millió euró görög adósságra számolva egymillió euró felett mozgott.

A szintén euróövezeti tag Írország, amelytől pénteken a Standard & Poor's megvonta az elsőrendű befektetői adósminősítést, és a Fitch Ratings is leminősítési figyelőlistára vette, valamivel jobb megítélés alá esik a CDS-piacon, de az ír törlesztésbiztosítási tranzakciók is 636 bázispont környékén mozogtak a pénteki késői londoni kereskedésben.