eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lesik a vendégeket a vadászok - bajban lesznek a vaddisznók

Egész Európában, így Magyarországon is túlszaporodott a vaddisznóállomány, az áradások és a belvizek miatt csökkent az apróvadak száma, a gímszarvasok viszont szépen fejlődtek, de összességében jó idényt kezdhetnek a magyarországi vadászok - mondta a zalai vadászati évadnyitó szombati rendezvényén Zalaegerszegen az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Feiszt Ottó megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy 1991-ben először Zalában rendeztek vadászati ünnepet, amely mára országosan elterjedtté vált. A rendezvénnyel az a céljuk, hogy a civilek számára a hivatásos és sportvadászok, valamint a vadgazdálkodók megmutathassák, mit is kell tenniük egész évben az eredményes vadászati szezon érdekében.

Hozzátette, hogy az orvvadászat erősödése veszélyezteti a gímszarvas állományt, a túl sok vaddisznót pedig szinte már kötelességszerűen kell vadászni. Összességében azonban biztató lehet a szezonkezdés, ha a remények szerint lesz elég külföldi és hazai vendégvadász is.

Gyutai Csaba, az idei rendezvénynek otthont adó Zalaegerszeg alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy Zala az országos átlagnál kedvezőbb, mintegy 18 százalékos erdősültségével kiváló adottságokat nyújt a vadászathoz. A megyében 44 szervezet több mint 2300 tagja vadászik, az itt élők közül minden tizedik család részese valamilyen formában a vadászati kultúrának.

Arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy Nimród és a honfoglalókat a Kárpát-medencébe vezető csodaszarvas révén ősidők óta megvan a magyarságban a vadászat iránti tisztelet. Ez számos területen tetten érhető, hiszen megjelenik az irodalomban, a képzőművészetben, helye van a közgyűjteményekben, de még a kutyatartásra is hatással van.

A megnyitót követően Feiszt Ottó az MTI kérdésére elmondta: tavaly még mintegy 20 százalékkal csökkent Magyarországon a vendégvadászok száma a gazdasági válság hatásaként, idén azonban némi javulásra van remény. Eddig nagyjából 5 százalékkal nőtt a vadászati lehetőség iránti igény.

A szarvasbika, mint az egyik legimpozánsabb és legértékesebb vad állománya a többi nagyvadéhoz hasonlóan országszerte gyarapodóban van, ami kedvező a vadászati lehetőségek szempontjából. Az idei árvizek és nagy esőzések okozta belvizek miatt viszont jelentősen csökkent az apróvadak száma, akadnak olyan területek, ahol fél megyére kiterjedően pusztultak el fácánok, nyulak.

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke kifejtette azt is: a vaddisznók túlszaporodása és károkozása miatt Zalában idén arról döntöttek, hogy a korábbinál 20 százalékkal többet kellene kilőni. Az elmúlt évben még 5-6 ezer vaddisznót terítettek le a megyében, de most akár 8-10 ezer kilövése is legfeljebb az állomány kis mértékű csökkentését jelentené.

Országosan 80-100 ezer vaddisznót lőnek le egy-egy évben, tíz éve még csak 35-40 ezer volt a számuk. A faj intelligens és rejtőzködő életmódja, szaporasága és alkalmazkodóképessége miatt azonban nagyon nehéz csökkenteni a túlszaporodott állományt - fűzte hozzá Feiszt Ottó.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×