Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NGM: Nem cél, hogy újabb kölcsönmegállapodást kössünk az IMF-fel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Valutaalappal őszre tervezett tárgyalások célja nem egy újabb hitelmegállapodás megkötése. Ezek a megbeszélések csak a szokásos, minden országgal lefolytatott gazdaságpolitikai konzultáció keretében zajlanak majd - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke korábban azt mondta: továbbra is kapcsolatban maradunk az alappal, de ebből nem következik, hogy új hitelkeretet szeretnénk nyitni.

A közlemény szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) ősszel várható tárgyalások kizárólag az IMF Alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd.

A magyar állam a rendelkezésére álló IMF-EU-Világbank hitelkeretből 2009 júliusa óta nem kezdeményezett lehívást, a piaci alapú finanszírozás megoldott, és az ország a következő időszakban is a piaci források igénybevételével számol - olvasható a közleményben.

Mindezek alapján eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitelmegállapodásra, tehát az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönmegállapodás megkötése.

A Magyar Kormány továbbra is következetesen tartja magát a 2010. évre tervezett 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz - teszik hozzá.

Kósa: Fontos jelzés


Miután októberben lejár a Nemzetközi Valutaalappalkötött eddigi hitelmegállapodás, továbbra is kapcsolatban maradunk az alappal, de ebből nem következik az, hogy új hitelkeretet szeretnénk nyitni - jelentette ki a TV2 reggeli műsorában Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

A politikus szerint fontos jelzés a nemzetközi pénzpiacok számára, hogy az ország kapcsolatban marad az IMF-fel. Kósa Lajos hangsúlyozta azt is, a Valutaalapnak is újra kell gondolnia, hogy meddig megy el, és a realitások talaján kell maradnia.

A kormánynak a költségvetés benyújtásakor kell tárgyalni arról az Európai Unióval, hogy milyen költségvetési és gazdasági pálya az elfogadható és az ország érdekeinek megfelelő - tette hozzá a Fidesz alelnöke.

Az IMF szóvivője kedd este jelezete, hogy továbbra is elkötelezettek a magyar hatóságokkal együtt abban, hogy lebontsák a még megmaradt nézeteltéréseket.