eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hihetetlen ütemben élénkül a közép-kelet-európai ingatlanpiac

Összesen 630 millió eurónyi (170 milliárd forint) befektetés érkezett 2010 első félévében a közép-kelet-európai kiskereskedelmi ingatlanpiacra. Ez 190 százalékos növekedés az egy évvel korábbi forgalomhoz képest - ismerteti felmérésének eredményeit a CB Richard Ellis ingatlantanácsadó cég.

Legfrissebb kutatására hivatkozva a CBRE közölte: a régiós befektetések ismét a magyar, lengyel, román és orosz piacon koncentrálódtak: a közép-kelet-európai befektetések 87 százaléka ebbe a négy országba érkezett.

A kutatók emlékeztetnek arra, hogy 2008 második negyedéve óta most emelkedett először az első osztályú ingatlanok tőkeértéke éves szinten, a hozamok csökkenése és az emelkedő bérleti díjak hatására.

A tanácsadó cég közleményében megállapítja, hogy a 2010 első negyedévi gazdasági teljesítmények alapján a legtöbb közép- és kelet-európai ország túljutott a recesszión, sőt néhány piacon már a kiskereskedelmi eladások is emelkedtek az elmúlt hónapokban. A fogyasztói bizalom Közép-Európában a munkanélküliség csökkenésével emelkedni kezdett, ahogyan a gazdasági növekedés is beindult a régióban - mutatnak rá.

A kutatásból kiderül, hogy a közép- és kelet-európai régióban tervezett kiskereskedelmi ingatlanfejlesztések 20 százalékkal csökkentek az elmúlt hat hónapban, a délkelet-európai országokban viszont várhatóan továbbra is jelentős mennyiségű terület érkezik a piacra 2011 végéig.

Az első osztályú bevásárlóközpontok bérleti díjai stabilak maradtak Közép- és Kelet-Európában 2010 első félévében. A kelet-európai fővárosokban a bérleti díjak emelkedtek már a harmadik egymást követő negyedévben, és ma már 10-15 százalékkal megelőzik a 2009 első félévi szintjeiket.

A közlemény idézi Jos Trompot, a CBRE regionális kutatási és tanácsadási vezetőjét, akinek álláspontja szerint "a kelet- és közép-európai kiskereskedelmi piacok különböző teljesítményével összhangban azon befektetők, akik az elmúlt néhány évben vásároltak első osztályú ingatlanokat, sokkal jobban boldogulnak a többieknél.

Ezeknek az első osztályú bevásárlóközpontoknak ugyanis kivételes pozícióik vannak a piacaikon - mutat rá a szakember -, ezért képesek olyan forgalmat bonyolítani, ami stabil bázist jelent a megfelelő bevételekhez, még az ilyen változó gazdasági környezetben is.

A közlemény kitér arra, hogy 2010 első félévében Közép- és Kelet-Európa legnagyobb kiskereskedelmi befektetési tranzakcióját Magyarországon ütötték nyélbe, amikor az Allianz Real Estate megvásárolta az Allee bevásárlóközpont 50 százalékát az ING Developmenttől.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×