Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiderítettük, hogy miért gyengélkedik a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább gyengült a forint kedden délelőtt. Az eurót fél tízkor 284,56 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a kedd kora reggeli 282,41 forint után, és a sváci frank jegyzése is történelmi magaslatra emelkedett a hazai fizetőeszközzel szemben. A portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: a rossz nemzetközi hangulat és a Magyar Nemzeti Bank kedvezőtlen inflációs és növekedési kilátásai keresendők az okok között. A szakértő erre hétre nem vár javulást.

A forint hétfőn kezdett gyengülni a múlt héten tapasztalt erősödés után. A hosszú magyarországi hétvége előtti utolsó kereskedési napon még 277,20 forinton jegyezték az eurót.

A piacon úgy vélik, hogy miután a forint kitört a 277-283/eurós sávból, a továbbiakban technikai motivációk is mozgatják a piacot, így rövid távon nem kizárt a további jelentős gyengülés.

A dollárt kedd délelőtt 225,33 forinton jegyezték 1,2616 dolláros euró árfolyamnál, míg hétfőn délután 221,83 forintot ért 1,2711 dolláros euró árfolyam mellett.

A svájci frank jegyzése még tovább emelkedett: délelőtt 216,01 forintot ért a hétfő délutáni 213,80 forint után. Száz japán jent 265,61 forinton jegyeztek a hétfői 259,60 forinttal szemben.

Hazai és nemzetközi okok is megtalálhatók a forint gyengülési hulláma mögött - nyilatkozta az InfoRádiónak Weinhardt Attila. A portfolio.hu elemzője elmondta: a múlt hét második felében romlott a nemzetközi befektetők hangulata, amelyet a vártnál gyengébb amerikai makroadatok váltottak ki. Ez hétfő reggel már éreztette a hatását.

Hétfő délután pedig a jegybank szakértői stábja jelentősen megemelte a jövő évi, illetve a 2012-es inflációs előrejelzést, és ez a kötvénybefektetőket szintén kedvezőtlenül érintette - tette hozzá Winhardt Attila.

Emellett romlottak a következő évek gazdasági növekedésének kilátásai is, ráadásul a költségvetés jövőjéről is pesszimista jelentést tett közzé az MNB szakmai stábja - emlékezetett a szakértő.

A forintgyengülést mindezekkel együtt az is kiválthatta, hogy Simor András jegybank elnök kijelentette: nem tud arról, miként állnak a tárgyalások magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap között - jegyezte meg.

Weinhardt Attila úgy véli, hogy ezen a héten már nem változik a nemzetközi befektetők hangulata, sőt, akár további gyengülés is várhat a forintra.