eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon

A nemzetközi piaci környezet romlása gyengítette a hazai kilátásokkal külön is megterhelt forintot: az eurót kedden délután fél ötkor 284,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délután háromnegyed négykor tartott 282,04 forintos jegyzést követően.

Keddre virradóra a jegyzés 282 forint környékén állt a nemzetközi kereskedelemben, majd nap közben 286 közelébe emelkedett.

A nemzetközi piacokon kockázatkerülő magatartás volt jellemző az amerikai gazdasági fellendülés ütemével szemben a hét eleje óta táplált aggodalmak fokozódása miatt. Kedden az európai tőzsdék veszteséggel nyitottak, és már másfél százalék feletti veszteségben álltak a szintén gyengülést mutató amerikai tőzsdenyitást, valamint a vártnál alacsonyabb amerikai lakásértékesítési adatokat követően.

A forint és a térségbeli devizák árfolyamának gyengülése mögött alapvetően a nemzetközi befektetői hangulatban bekövetkezett negatív fordulat áll, a forint környezetéhez képest nagyobb léptékű gyengüléséhez azonban hozzájárult az MNB által hétfőn felvázolt meglehetősen rossz, a költségvetési egyensúllyal kapcsolatban felmerült bizonytalanságokra hivatkozó, a korábbinál gyengébb növekedést jósló előrejelzés is.

Az euró kedden a romló piaci kockázatvállalási hajlandóságot tükrözve egészen az 1,2588 dolláros árfolyamig gyengült, az amerikai lakásértékesítési adatok dollárgyengítő hatásának köszönhetően azonban délután ismét erősödésnek indulhatott.

A forint az euró dollárral szembeni gyengülésével párhuzamosan nap közben 286 forintos euró jegyzés közelében is járt, délután azonban visszanyerte veszteségeinek egy részét.

A dollárt délután fél ötkor 223,89 forinton jegyezték 1,2693 dolláros euróárfolyam mellett. Hétfőn délután a dollár jegyzése 221,83 forint, az euró jegyzése pedig 1,2711 dollár volt. Kedden nap közben a dollárt 227,08 forinton is jegyezték.

A svájci frank jegyzése kedden délután 217,23 forint a hétfő délutáni 213,80 forint után. A legmagasabb jegyzés 218,12 forint volt nap közben, mialatt az euró 1,3082 svájci frankos jegyzésen megközelítette az idén július elsején 1,3073 svájci frankon valaha elért legalacsonyabb árfolyamát.

A japán jent (100) 267,58 forinton jegyezték kedd délután a hétfő délutáni 259,60 forint után. A forint leggyengébb árfolyama nap közben 271,12 forintos jen jegyzésen volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×