eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Blackwater 42 milliós bírságot fizet

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a korábban Blackwater Worldwide néven ismert biztonsági magáncég beleegyezett 42 millió dolláros bírság kifizetésébe az amerikai exportszabályok százainak megsértéséért

A 2009 februárja óta Xe Services néven futó, észak-karolinai székhelyű társaságot azzal vádolták a hatóságok, hogy 2003 és 2009 között engedély nélkül adott el fegyvereket és nyújtott védelmi szolgáltatásokat több országnak, megsértve a fegyverexport szabályait.

A The New York Times című lap értesülései szerint a Blackwater egyebek között engedély nélkül szállított fegyvereket Afganisztánba, ajánlott fel kiképzési szolgáltatást dél-szudáni csapatoknak, valamint vett részt orvlövészek kiképzésében a tajvani rendőrség megbízásából.

Az amerikai külügyi tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Blackwater nem adott át "kényes technológiát", s tevékenységével nem okozott kárt a nemzetbiztonságnak. A hibákat azonban akkor követte el a cég, amikor támogatási szolgáltatást nyújtott az amerikai kormány programjaihoz és külföldön folyó katonai műveleteihez.

Tekintettel arra, hogy a társaság beleegyezett a hibák orvoslásába, továbbra is jogosult szerződéseket kötni az amerikai állammal - mutatott rá a washingtoni külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében.

A Blackwater akkor került a nyilvánosság érdeklődésének fókuszába, amikor az amerikai kormányzat azzal vádolta meg, hogy öt alkalmazottja iraki fegyvertelen civilekre lőtt 2007. szeptember 16-án Bagdadban. A lövöldözésnek 17 halottja volt, ám a bíróság ejtette a vádakat 2009 végén.

Az ítéleten még jobban feldühödött iraki kormány idén februárban kitiltotta az országból az Xe Servicest, amelynek már így is jelentős érvágást okozott, hogy az amerikai kormány tavaly felbontotta a vele kötött legnagyobb értékű szerződést. Utóbbi alapján gondoskodott az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége személyzetének védelméről a Blackwater és jogutódja.

Ugyanakkor Afganisztánban továbbra is zavartalan az együttműködés: az Xe Services szerződések alapján biztonsági szolgáltatást nyújt az amerikai külügyminisztériumnak és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Hamid Karzai afgán elnök viszont az idei év végéig adott határidőt a külföldi biztonsági cégeknek a távozásra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×