eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

MNB: Maradt az 5,25 százalékos alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén a monetáris tanács hétfőn - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az alapkamat szinten tartásáról szóló döntés után az elemzők a közeljövőben sem számítanak a kamatszint csökkenésére.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén a monetáris tanács hétfőn. Ez sorrendben a negyedik olyan ülés volt, amelyen a tanács nem változtatott a kamaton.

Korábban a tavaly júliusi 9,50 százalékos szintről a monetáris tanács minden hónapban csökkentett, és ez év áprilisáig összesen 4,25 százalékkal mérsékelte az alapkamatot a jelenlegi szintre.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője továbbra sem számít arra, hogy az év vége előtt újabb kamatcsökkentés következne. A szakértő úgy véli: bár az elmúlt időszakban látott befektetői hangulatjavulás megmutatkozott Magyarország kockázati megítélésében és az euró/forint árfolyamban is, a tartásról szóló döntés feltehetően meggyőző többséggel született.

Az IMF és a magyar kormány közötti tárgyalások megszakadása, és ezzel együtt a magyar államadósság jövőbeli refinanszírozása körüli bizonytalanságok még több hónapon át óvatosságra inthetik a befektetőket és a monetáris tanács tagjait is - fejtette ki az Equilor elemzője.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint annak ellenére, hogy az IMF-tárgyalások félbeszakadása nem okozott tartós pánikot a piacon, maradtak azért jelentős bizonytalansági tényezők - amit jól mutat, hogy az ország kockázatosságát tükröző különböző felárak továbbra sem tudtak visszarendeződni a májusi szintekre.

A szakember várakozása szerint a legfrissebb inflációs jelentésben a jegybank ismét felfelé módosítja a várt inflációs pályát a gyengébb forint és az emelkedő élelmiszerárak miatt. A cél feletti inflációs érték egyelőre nem kell, hogy monetáris szigorítást eredményezzen, hisz a belső fogyasztás továbbra is rendkívül nyomott, a bérnövekedési ütem csökken, a maginfláció alacsony szinten van.

Ilyen előrejelzés mellett azonban egy esetleges kamatcsökkentés esélye a közeljövőben is minimális, különösen úgy, hogy az ország sérülékenysége szempontjából kritikus svájci frank/forint árfolyam gyenge szinten van, annak ellenére, hogy a globális hangulat inkább kockázatkedvelő.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×