eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nagyobb lesz a kínai Volvo-gyár, mint a svédországi

A svédországinál is nagyobb Volvo-gyárat létesít Kínában az autómárka új tulajdonosa, a Geely autóipari csoport. A svéd Dagens Nyheter című lap beszámolója szerint a Sanghaj közelében lévő ipari parkban létesítendő gyár évente 300 ezer autó kibocsátására lesz alkalmas, és ezzel meghaladja a göteborgi üzem kapacitását.

A 2012 közepétől üzemelő gyárban C30-as és V70-es modelleket fognak összeszerelni, emellett a Geely az ipari parkban fogja létrehozni a Volvo kínai főhadiszállását, kutatási-fejlesztési, valamint értékesítési központját.

A Geely augusztus elején zárta le a Volvo ügyletet, amelynek révén a kínai autóipari vállalat másfél milliárd dollárért megvette a Fordtól a svéd világmárkát.

A Geely még márciusban jutott egyezségre a svéd vállalat megvásárlásáról, és az Európai Unió versenyhatósága július elején, a kínai kormány július végén hagyta jóvá az ügyletet.

A két vállalat között kötött megállapodás értelmében a Geely az akvizíciót követően fenntartja a Volvo márkát és a gyártást is Svédországban, beleértve a Volvo központját, termelőüzemeit és fejlesztő központját.

A Ford röviddel a nemzetközi pénzügyi válság kitörését követően hirdette meg értékesítésre veszteséges leányvállalatát, amit 1999-ben 6,4 milliárd dollárért vásárolt meg.

A Volvo tavaly 20 ezer alkalmazottal 375 ezer személyautót gyártott. A Geely 1986-ban jött létre, és akkoriban hűtőszekrény alkatrészeket állított elő. Autókat 1997 óta gyárt, jelenleg hat kínai telephelyen, mintegy 12 ezer alkalmazottal.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×