eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar modellen alapuló diákhitel-rendszert fontolgat a brit kormány

Magyar modellen alapuló, jövedelemarányos diákhitel-rendszer bevezetését fontolgatják a brit kormány illetékesei - jelentette a Financial Times brit pénzügyi-politikai napilap.

A tervet neves egyetemek egy csoportja terjesztette elő, és a kormány tagjai - más megoldásokkal együtt - jelenleg vizsgálják.

A lap kontinentális kiadásának cikke szerint az utóbbi időben tett nyilatkozataiban Vincent Cable, az üzleti és banki ügyek minisztere utalt rá, hogy megfontolandónak tartja ezt az elképzelést.

Más országokhoz hasonlóan a brit kormányra is jelentős nyomás nehezedik, hogy csökkentse az állam hozzájárulását az oktatás finanszírozásához. A koalíció még az ősz folyamán szeretne megoldást találni ebben a témában.

A javaslat célja az lenne, hogy - szemben az egykulcsos visszafizetési rendszerrel - különbséget tegyen a volt hallgatók között jövedelmük alapján, és az alacsonyabb fizetésűeket mentesítse a túlzott tehertől.

A magyar modellen alapuló rendszerben a hitelhez szükséges forrást a pénzügyi és tőkepiacokról, kötvénykibocsátással finanszíroznák. A törlesztést azt követően kellene megkezdeni, hogy a hallgató megjelent a munkaerőpiacon - derül ki a lapjelentésből.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×