eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

FHB: 1290 milliós nettó eredmény a második negyedévben

Az előző negyedévekre jellemzőnél valamivel kisebb, 1290 millió forintos második negyedéves nettó eredményről számolt be gyorsjelentésében az FHB. A bank profitját több olyan tétel rontotta, melyek tartósan nem épülnek be működésébe - írja a Portfolio.hu.

A gyorsjelentés szerint éves és negyedéves összehasonlításban is jelentősen csökkennek a kamatbevételek és kamatráfordítások, összességében az előző negyedévihez képest 1,8 százalékkal csökkennek a nettó kamatbevételek. Ezzel szemben kétszámjegyű növekedést mutatnak a díj- és jutalékbevételek.

Mintegy 5 százalékos NPL-mutató mellett csökkent a céltartalék-képzés (1872 millió forint a negyedévben), míg az előző negyedévhez képest 9,1 százalékkal növekedtek a működési költségek, jelentős részben az Allianz megállapodás miatt.

A szokásosnál rosszabb, az eredményt 759 millió forinttal csökkentő rövid lejáratú devizaswap és 551 millió forinttal rontó, értékpapír műveleteken elszenvedett veszteségeket csak részben kompenzálta az értékpapírok valós értékelésének pozitív (1 milliárdos) eredménye.

A gyorsjelentés megerősíti a korábban közzétett információkat az FHB és az Allianz stratégiai együttműködéséről.

A Portfolio.hu kiemeli, hogy az FHB bruttó hitelállománya az elmúlt egy évben 10,4 százalékkal, az elmúlt negyedévben 7,5 százalékkal emelkedett, ebben azonban jelentős szerepe volt a forintgyengülésnek (az euró 7,5, a svájci frank 16 százalékkal erősödött az év második negyedében). Az átértékelődési hatás miatt a devizahitelek a hitelek mintegy 60 százalékát adták június végén az FHB-nál az egy évvel korábbi 56,4 százalékkal szemben. A bank mérlegfőösszege az átértékelődéseknek is köszönhetően 829,48 milliárd forintra nőtt június végére.

Az FHB hitelállományának 90 százaláka továbbra is lakossági hitel, ezen belül pedig 57,4 százalék a lakáshitelek aránya. A vállalati hitelezés 2009-es erősödése az első félévben kissé megtorpant, idén 3 milliárd forintos a növekmény, mely jórészt a kkv üzletágnak köszönhető. A banknál jelenleg is mintegy 43 százalék a refinanszírozott hitelek aránya, a tapasztalható növekedés elsősorban az árfolyamváltozásnak köszönhető, éves összevetésben viszont ezzel együtt is 1,1%-os visszaesés tapasztalható.

A passzív oldalon az első három hónap egy sorozat jelzáloglevél- (24,0 milliárd forint) és két sorozat kötvénykibocsátása (5,8 milliárd forint) után a második negyedévben 11,8 milliárd forint értékben került sor jelzáloglevelek és 3,5 milliárd forint értékben kötvények rábocsátására, és nagy népszerűségnek örvendett a lakosság számára kidolgozott Forte Infláció Követő Kötvény, melyből a második negyedévben 7,1 milliárd forintot hozott forgalomba az FHB. Így az első negyedév 29,4 milliárd forintos forrásbevonása után 22,4 milliárd új forrást vont be a bank.

Az alacsony hitelkereslet és a jogszabályi feltételek szigorodása következtében jelentősen, 11,2 százalékkal csökkent egy év alatt a bank kamatbevétele, és az első negyedévinél is 5,3 százalékkal alacsonyabb. A bevételi oldalon jelentkező negatív tendenciát éves összehasonlításban kompenzálni tudta a kamatráfordítások csökkenése (egy év alatt itt is jelentős, 19 százalékos a csökkenés), az előző negyedévhez képest viszont 5,7 százalékkal visszaestek a nettó kamatbevételek. A kamatbevételeken belül az állami kamattámogatás aránya 23,1 százalék volt, a kamatkiadások csaknem tizede pedig az igénybevett állami hitelhez kapcsolódott. A bank nettó kamatmarzsa az egy évvel korábbi 3,05 százalékról 3,43 százalékra nőtt.

A díjbevételeken belül továbbra is jelentős (38 százalékos) az FHB-nál az előtörlesztési díjak aránya, ennek is köszönhetően a nettó jutalék- és díjbevételek jól alakultak a banknál, éves összehasonlításban 10, negyedévesben 20 százalék fölötti a növekmény.

A banknak a fenti eredménnyel 88 forintos egy részvényre jutó profitot sikerült realizálnia, ezzel a bank átlagos eszközarányos megtérülése (ROAA) 0,7 százalék, átlagos saját tőke arányos megtérülése 11,8 százalék.

Dr. Spéder Zoltán, az FHB elnöke a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt.-nek és egyúttal tulajdonosának, a CEMP-nek is elnöke. Az InfoRádió ugyancsak a CEMP csoport tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×