Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkenéssel indulhat a hét a részvénypiacon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vártnál rosszabb japán GDP-adat miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

Németh Sándor, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője elmondta, hogy a várakozásokat jelentősen alulmúlta a japán bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves alakulása.

A japán gazdaság növekedése 0,1 százalékra lassult a második negyedévben az első negyedévhez viszonyítva, a japán kormány hétfői közlése szerint. A japán ütem éves szintre átszámolva a hazai össztermék 0,4 százalékos növekedését jelenti. Az elemzők 2,3 százalékos éves szintre számolt ütemet jósoltak az első negyedévi 4,4 százalékos többlet után.

Hétfőn a tokiói értéktőzsde fő mutatója ismét lefelé tartott, miután kiderült, hogy a japán gazdaság növekedése kis híján megállt a második negyedévben, a növekedés éves szintre számolva 0,4 százalékos volt az első negyedévi 4,4 százalék után, miközben az erős jen is nyomasztja az exportérdekelt cégek részvényeit.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír elemzője szerint viszont könnyen lehet, hogy a fejlett piacokon tragikusra sikeredett előző hét után ez a hét a visszapattanásé lesz. Ebben az esetben pedig az OTP is beszállhat az emelkedésbe. A többi vezető részvény esetében inkább "nyári mozgásképtelenséget" vár a szakértő.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 22.074,46 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények az OTP kivételével estek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 200 forinttal, 0,99 százalékkal 20.100 forintra csökkent, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 17 forinttal, 0,34 százalékkal 4.957 forintra erősödött, forgalmuk 9,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,75 százalékkal 665 forintra esett, forgalma 458,4 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 930 forinttal, 2,03 százalékkal 44.900 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.