eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Súlyos bírságot szabott ki a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 5 millió forintra bírságolta Horváth Krisztiánt, miután piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta az Appeninn Nyrt. részvényeire, annak 2010. július 2-i bevezetése és július 26. napja között a Budapesti Értéktőzsdén kötött tőzsdei ügyleteket.

A felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy Horváth Krisztián - aki a megbízások idején az Appeninn Nyrt. tulajdonában álló WBO Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője volt - saját nevében, valamint érdekeltségi körébe tartozó cég nevében nagy számú megbízást adott az Appeninn Nyrt. részvényeire mind vételi, mind eladási oldalon több befektetési szolgáltatón keresztül.

A PSZÁF a piacfelügyeleti eljárása során előzetes értesítés nélküli helyszíni ellenőrzést tartott a kibocsátó és a vele azonos irodában található érintett cégek székhelyén, ahol az eljárás alá vont személyeket meghallgatta.

A felügyelet tipikusan piacbefolyásolásra utalónak minősíti azt a magatartást, amikor a megbízó az ajánlatát nyilvánosan hozzáférhető helyeken teszi közzé azzal a céllal, hogy olyan benyomást keltsen, mintha aktivitás vagy árfolyam változás lenne a pénzügyi eszköznél.

A vizsgálat megállapította, hogy a Horváth Krisztián által adott megbízások hamis és egyben félrevezető jelzéseket adtak az Appeninn Nyrt. részvények valós keresleti-kínálati viszonyairól, árfolyamáról. A felügyelet megállapította azt is, hogy Horváth Krisztián bennfentes személyként a tőkepiaci törvényben foglalt bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

A PSZÁF megállapította, hogy a kibocsátó Appeninn Nyrt. nem tudott a vizsgált tőzsdei ügyletekről, ezért vele szemben a piacfelügyeleti eljárást megszüntette.

A céginformáció adatai szerint az Appeninn Holding Zrt. 2009 decemberében Appenzell Holding Zrt. néven alakult. A jegyzett tőkéje 2 milliárd 560 millió forint. A tevékenysége: ingatlan forgalmazás és -kezelés. A múlt évet 24 ezer forint adózás utáni veszteséggel zárta, de ennyi volt az szokásos vállalkozási-, a mérleg szerinti-, és az adózás előtti eredménye is.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×