eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Felmondta a Malév a kollektív szerződést - a pilóták sztrájkkal válaszolnak

Felmondta a Malév Zrt. vezetése a kollektív szerződést (ksz) szerdán délután, ezzel egyidejűleg felhatalmazta a menedzsmentet az új ksz megkötésére vonatkozó tárgyalások megkezdésére; a döntést a szerkezetátalakítással, a költségek racionalizálásával indokolta a légitársaság - olvasható a Malév közleményében. A lépés miatt a pilóták valószínűleg áprilisban sztrájkba lépnek.

A menedzsment a döntéséről írásban tájékoztatta a társaság öt reprezentatív szakszervezetét.

A ksz felmondása és az új megkötésére vonatkozó tárgyalások megkezdése is részét képezi a társaság készülő szerkezetátalakítási tervének, amely alapján a tulajdonosok és a menedzsment is a társaság gazdasági stabilitását kívánja megteremteni.

A piaci nehézségek és az általános gazdasági visszaesés ellenére a vezetés továbbra is - a munkavállalói érdekek figyelembe vételével - hosszú távú megoldásokban gondolkodik, hogy a Malév Zrt. a szerkezetátalakítási tervnek megfelelően 2012-ben nyereségessé váljon - fogalmaz a légitársaság.

A szerkezetátalakítási programnak része a bevételek növelésén túl a költségek további racionalizálása, a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, amelyet a társaság jövője és a munkahelyek megmentése érdekében is következetesen végig kell vinni - hangsúlyozzák.

Sztrájkkal válaszolnak a pilóták

Valószínűleg áprilisban sztrájkba lépnek a Malév pilótái a hatályos kollektív szerződés felmondása miatt.

Óvári Tamás Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke (Hunalpa) az MTI-nek szerdán délután elmondta, hogy a béremelési követelésük érvényesítésére tavaly év végén szerveztek munkabeszüntetést, amelyet azonban felfüggesztettek a Malév gazdasági érdekét szem előtt tartva. Ugyanakkor az elnök már akkor jelezte, hogy a munkabeszüntetés lehetőségét továbbra is fenntartják arra az esetre, ha nem tudnak megegyezni a munkáltatóval. Óvári Tamás azonban elfogadhatatlannak tartja a ksz felmondását, ezért tervezik a korábban felfüggesztett sztrájk áprilisi megtartását.

Konkrét béremelési követelése nem volt tavaly a Hunalpának,
arra a munkáltatótól vártak ajánlatot. Jelezték ugyanakkor, hogy az elmúlt 4 évben elszenvedett reálbércsökkenés kompenzálására várnak javaslatot a menedzsmenttől. A Malév azonban elutasította a béremelés lehetőségét.

Óvári Tamás szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy az elmúlt négy éves bércsökkenés a pilótáknál elérte a 40 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×