Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felmondta a Malév a kollektív szerződést - a pilóták sztrájkkal válaszolnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felmondta a Malév Zrt. vezetése a kollektív szerződést (ksz) szerdán délután, ezzel egyidejűleg felhatalmazta a menedzsmentet az új ksz megkötésére vonatkozó tárgyalások megkezdésére; a döntést a szerkezetátalakítással, a költségek racionalizálásával indokolta a légitársaság - olvasható a Malév közleményében. A lépés miatt a pilóták valószínűleg áprilisban sztrájkba lépnek.

A menedzsment a döntéséről írásban tájékoztatta a társaság öt reprezentatív szakszervezetét.

A ksz felmondása és az új megkötésére vonatkozó tárgyalások megkezdése is részét képezi a társaság készülő szerkezetátalakítási tervének, amely alapján a tulajdonosok és a menedzsment is a társaság gazdasági stabilitását kívánja megteremteni.

A piaci nehézségek és az általános gazdasági visszaesés ellenére a vezetés továbbra is - a munkavállalói érdekek figyelembe vételével - hosszú távú megoldásokban gondolkodik, hogy a Malév Zrt. a szerkezetátalakítási tervnek megfelelően 2012-ben nyereségessé váljon - fogalmaz a légitársaság.

A szerkezetátalakítási programnak része a bevételek növelésén túl a költségek további racionalizálása, a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, amelyet a társaság jövője és a munkahelyek megmentése érdekében is következetesen végig kell vinni - hangsúlyozzák.

Sztrájkkal válaszolnak a pilóták

Valószínűleg áprilisban sztrájkba lépnek a Malév pilótái a hatályos kollektív szerződés felmondása miatt.

Óvári Tamás Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke (Hunalpa) az MTI-nek szerdán délután elmondta, hogy a béremelési követelésük érvényesítésére tavaly év végén szerveztek munkabeszüntetést, amelyet azonban felfüggesztettek a Malév gazdasági érdekét szem előtt tartva. Ugyanakkor az elnök már akkor jelezte, hogy a munkabeszüntetés lehetőségét továbbra is fenntartják arra az esetre, ha nem tudnak megegyezni a munkáltatóval. Óvári Tamás azonban elfogadhatatlannak tartja a ksz felmondását, ezért tervezik a korábban felfüggesztett sztrájk áprilisi megtartását.

Konkrét béremelési követelése nem volt tavaly a Hunalpának,
arra a munkáltatótól vártak ajánlatot. Jelezték ugyanakkor, hogy az elmúlt 4 évben elszenvedett reálbércsökkenés kompenzálására várnak javaslatot a menedzsmenttől. A Malév azonban elutasította a béremelés lehetőségét.

Óvári Tamás szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy az elmúlt négy éves bércsökkenés a pilótáknál elérte a 40 százalékot.